Volledig scherm
© AD Sportwereld

Nederland stevig op plek twee van de medaillespiegel

Na het goud van Ireen Wüst en het brons voor Marrit Leenstra bezet Nederland met al zeven medailles deze Winterspelen stevig de tweede plaats. Klik hier voor de complete lijst

Nabeschouwing

Bekijk hieronder de graphic van het totaal aantal medailles per land.

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Liveblog gesloten

De nacht nadert in Pyeongchang. De ski's, schaatsen en curlingschoenen staan veilig in de lockers. We sluiten dit liveblog voor vandaag! Bedankt voor het volgen. Morgenochtend rond de klok van 05.00 uur zijn we weer present. Klaar voor nog meer medailles? Wij wel!

Gouden Ireen

Ireen Wüst heeft voor de vijfde keer in haar loopbaan goud veroverd bij de Olympische Spelen. De Nederlandse schaatsster, zaterdag tweede op de 3000 meter, schreef op imponerende wijze de 1500 meter op haar naam. Ze eindigde in de elfde rit in een tijd van 1.54,35.De Japanse favoriete Miho Takagi kon in de veertiende en laatste rit net niet onder de tijd van Wüst duiken en eindigde als tweede: 1.54,55. Marrit Leenstra behaalde brons met een tijd van 1.55,26. De Friezin was 0,01 sneller dan Lotte van Beek, die op de vierde plek belandde: 1.55,27.

Volledig scherm
Ireen Wüst en Marrit Leenstra. © getty
Volledig scherm
© AD Sportwereld

Weer zeventien norovirus-gevallen

Bij de Winterspelen zijn weer zeventien nieuwe gevallen van het besmettelijke norovirus geconstateerd. Het gaat om acht in Pyeongchang en negen in Gangneung (waar onder meer het schaatsen en shorttrack is). Het totaal aantal besmettingen komt daarmee uit op 194, aldus de organisatie. Van die groep zijn 147 mensen inmiddels uit quarantaine gehaald en weer aan het werk.

Volledig scherm
© getty

Skifederatie verdedigt start

De internationale skifederatie FIS verdedigt haar beslissing om het onderdeel slopestyle bij het snowboarden voor vrouwen door te laten gaan. Internationaal is een golf van kritiek losgekomen dat de wedstrijd werd gehouden ondanks harde wind. ,,De eerste prioriteit van de FIS is de veiligheid van de sporters, en de FIS zou nooit een wedstrijd houden als die niet veilig is.''
Van de 25 deelneemsters die vanmorgen deelnamen wisten er slecht vijf tijdens de eerste run op de been te blijven. Geen enkele snowboardster wist twee foutloze afdalingen neer te zetten in de wedstrijd die uiteindelijk door de Amerikaanse Jamie Anderson werd gewonnen. ,,Onverantwoord'', betitelde niet alleen de Nederlandse deelneemster Cheryl Maas de beslissing, maar ook onder andere het Duitse skiverbond. Volgens de FIS heeft de jury na de training en met de weersvoorspelling in de hand bepaald dat het weer stabiel genoeg was voor de wedstrijd. De weersomstandigheden waren 'binnen de grenzen'.

Bekijk hieronder een samenvatting van de slopestyle-finale.

Volledige loting

Bekijk hier de volledige loting van de 1500 meter mannen. Deze afstand wordt morgen om 12.00 uur Nederlandse tijd verreden en is uiteraard te volgen in ons liveblog.

Volledig scherm
Laura Dahlmeier. © afp

Weer goud voor Duitsland

Opnieuw biatlon-goud voor Duitsland! Laura Dahlmeier wint met overmacht de 10 kilometer achtervolging en pakt daarmee haar tweede gouden plak deze Winterspelen. Zaterdag won Dahlmeier al de 7,5 kilometer sprint. Wordt zij de ster van Pyeongchang 2018?

Gisteren zegevierde overigens haar landgenoot Arnd Peiffer bij de mannen op de 10 kilometer. Onze oosterburen heersen op dit onderdeel en in de medaillespiegel. Ze staan nu op vier keer goud. En dat kan Nederland vandaag niet meer inhalen.

De Russische atlete Anastasiya Kuzmina pakt, na een spannende strijd, zilver. Nipt voor de Française Anaïs Bescond, die genoegen moet nemen met brons.

Volledig scherm
Laura Dahlmeier. © anp

Loting 1500 meter mannen

De loting van de 1500 meter mannen, die morgen wordt verreden, is bekend.

Patrick Roest treft in rit 4 de Nieuw-Zeelander Reyon Key. Kjeld Nuis neemt het in rit 14 op tegen de Japanner Takuro Oda, en Verweij moet in de 16de rit tegen Allan Dahl Johansson uit Noorwegen. Er zijn in totaal 18 ritten.

Tegenstanders zonder enige reputatie voor de drie Nederlanders. Het lijkt erop dat Roest, Nuis en Verweij morgen op zichzelf aangewezen zijn.

Kramer maakt eigen appartement schoon

Sven Kramer en zijn ploeggenoten Kjeld Nuis, Jan Smeekens en Patrick Roest hebben er nieuwe 'hobby' bij om de zeeën van tijd in het olympisch dorp te doden. Het schaatskwartet van Team LottoNL-Jumbo maakt sinds kort het eigen appartement schoon. ,,Iemand moet het doen, want daar wordt niet voor gezorgd hier'', glimlacht Nuis.,,Dus doen we het zelf maar.'' Lees hier ons interview met Nuis. Of bekijk hieronder ons filmpje.

Sven Kramer krijgt goud omgehangen

Sven Kramer heeft zijn gouden plak te pakken. De Fries kreeg de plak zojuist op Medal Plaza. Klik hier voor meer foto's.

Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
Shaolin Liu. © photo_news

Supervalentijn voor shorttrackduo?

De Britse shorttrackster Elise Christie en haar Hongaarse partner Shaolin Liu kunnen Valentijnsdag woensdag helemaal geweldig maken met medailles. Christie is als olympisch recordhoudster topfavoriet op de 500 meter. ,,Ik hoop hem echt extra te verrassen met een medaille’’, zei Christie in de Mirror. Het duo kent elkaar al jaren en werd in 2016 beide wereldkampioen.

Volledig scherm
Elise Christie. © photo_news
Volledig scherm
© photo_news

Wind op skipistes houdt aan

Markus Waldner, zeg maar de skibaas van de Winterspelen, zit met zijn handen in het haar. Volgens de weersvoorspellingen houdt de harde wind morgen en woensdag nog aan. De afdaling voor de mannen en de reuzenslalom van de vrouwen werden al verplaatst naar donderdag, maar het skiprogramma wordt nu steeds verder in elkaar gedrukt. ,,We zullen zien hoe het gaat, maar de voorspellingen zijn niet gunstig. Voor donderdag ziet het er gelukkig wel goed uit'', aldus Waldner.

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© epa

De voorspelling!

Nederlandse schaatsfans in Pyeongchang voorspellen de 1500 meter van vanmiddag. Wie wint het goud?

Volledig scherm
Akwasi Frimpong tijdens de training. © photo_news

Frimpong tijdens training in achterhoede

Ook voor de Nederlands-Ghanese skeletonner Akwasi Frimpong zijn de Spelen begonnen. Maandag maakte hij in de officiële training twee afdalingen. Frimpong eindigde beide keren in de achterhoede met de 26ste en 28ste, de laatste plek.

In de eerste trainingsrun zette de Ghanees een tijd neer van 53,72 neer, 2,80 seconden langzamer dan de Duitser Christopher Grootheer. Aan de streep had Frimpong een snelheid van 120,3 kilometer per uur, tegen 127,8 voor de Duitser. Bij de tweede run gaf Frimpong (54,60) bijna een seconde meer toe op de snelste man, de Brit Dom Parsons.

Volledig scherm
Thomas Bach. © getty

'IOC-voorzitter Bach naar Noord-Korea'

IOC-voorzitter Thomas Bach bezoekt na de Winterspelen Noord-Korea. De trip maakt onderdeel uit van de deal die het Internationaal Olympisch Comité sloot met Noord- en Zuid-Korea, meldt een bron binnen de Olympische beweging.

De Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang duren tot en met zondag 25 februari en Bachs bezoek vindt ,,een keer daarna plaats''. De deelname van het stalinistisch geregeerde Noord-Korea aan de Spelen wordt gezien als een diplomatiek succes. Beide landen verkeren sinds de Koreaanse oorlog van 1950-1953 formeel nog in staat van oorlog.

Tegen het geïsoleerde Noord-Korea lopen internationaal sancties wegens het kernwapenprogramma van het regime in Pyongyang.

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© afp

Rebensburg gaat stoppen

De Winterspelen in Pyeongchang zijn voor de Duitse skivedette Viktoria Rebensburg de laatste. De Spelen in Peking van 2022 liggen te ver weg, zei de olympisch kampioene op de reuzenslalom van Vancouver (2010). Vier jaar geleden pakte de Duitse nog brons op datzelfde onderdeel.,,Ik kan me niet voorstellen dat ik over vier jaar nog ski'', aldus de 28-jarige Rebensburg. Wanneer ze precies stopt weet ze nog niet. ,, Daar heb ik nog geen gedachten over, ik heb er nu nog extreem veel plezier in.''

Geisterspiele

Wij Nederlanders zien in de schaats- en shorttrackhal in Gangneung veel publiek, maar in veel landen doemt stilaan kritiek op over sfeerloze Winterspelen, vooral in de bergen rond Pyeongchang. Bild, de Duitse tabloid, noemt het vandaag zelfs 'Geisterspiele' (Geestesspelen), zonder sfeer en zonder fans.

Volledig scherm
© AD Sportwereld

Anema: Sven is niet zenuwachtig te maken

Jillert Anema, de immer uitgesproken coach van olympisch kampioen Jorrit Bergsma, weet niet of Sven Kramer voor de olympische 10.000 meter, donderdag in Gangneung, zenuwen kent. ,,Hij is wel geladen, dat vind ik voor hem een beter woord. Dat heeft Sven intrinsiek altijd al gehad. Hij gaat ook op tien kilometer gewoon z'n tijd rijden in een heel goede rit. Sven is uniek, een vakman, hij doet het elke keer weer, terwijl de druk op hem enorm is.''

Voorbeschouwing van Thijs en Hidde

Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam kijken vooruit naar deze olympische dag! Check de video hier!

Volledig scherm
© getty

Canada pakt met overmacht naar goud

Het Canadese landenteam heeft de olympische titel in het kunstrijden gepakt. Na de ijzersterke individuele kür van vooral Patrick Chan en een derde plaats voor Gabrielle Daleman kon het goud de Canadezen bijna niet meer ontgaan en was het aan het koppel Tessa Virtue en Scott Moir om de klus af te maken. Met een fabuleus optreden, beloond door de jury met een puntentotaal van 118.10 punten, bliezen ze de competitie van de baan. De olympische atleten van Rusland (OAR) eindigden op een tweede plaats in de eindrangschikking. Vooral het optreden van de jonge Russin Alina Zagitova maakte veel indruk. Brons was er voor de Verenigde Staten.

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© getty

Loting 1500 metr vrouwen

Om 13.30 uur liggen er mogelijk weer (een) medaille(s) klaar voor oranje bij de 1500 meter voor vrouwen. Dit is de loting (de belangrijkste ritten), met daarbij de aantekening dat na rit 7 een dweilpauze volgt.

Volledig scherm
© AD Sportwereld
laad oudere berichten