Volledig scherm
Ireen Wüst, Carlijn Achtereekte en Antoinette de Jong. © Pim Ras

Nederland tweede in medaillespiegel na eerste dag

De Nederlandse ploeg staat na de eerste wedstrijddag op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang tweede in het medailleklassement met vier plakken: een gouden, twee zilveren en een bronzen. Niet eerder in de olympische geschiedenis haalde Oranje op één dag vier medailles.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© ANP

Carlijn Achtereekte stuntte met goud op de 3000 meter. Zilver en brons op deze afstand waren voor respectievelijk Ireen Wüst en Antoinette de Jong. Sjinkie Knegt pakte het zilver op de 1500 meter shorttrack. Misschien ietwat tegenvallend voor de Fries, maar het bracht Nederland wel aan leiding van het klassement.

Maar ook op de Olympische Spelen heb je pas van Duitsers gewonnen als het eindsignaal geklonken heeft. Andreas Wellinger veroverde laat op de Koreaanse avond goud bij het skispringen. Opgeteld bij het goud van biatlete Laura Dahlmeier brengt dat Duitsland aan kop van het klassement. Gastland Zuid-Korea en Zweden delen de derde plaats met één keer goud. Noorwegen heeft evenals Nederland vier medailles, maar de drie zilveren en één bronzen zijn goed voor pas de vijfde plaats.

De vier sporters werden 's avonds uiteraard al gehuldigd in Holland Heineken House. Achtereekte, Wust, De Jong en Knegt mochten één voor één het podium betreden en zich laten toezingen door Oranjefans.

Bekijk hier de huidige medaillespiegel. En voor wie er geen genoeg van kan krijgen, de races van Carlijn Achtereekte en Sjinkie Knegt:

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde liveblog

Dat betekent dat niet Nederland, maar Duitsland de medaillespiegel aanvoert na deze eerste olympische dag. Maar dat mag de pret uiteraard niet drukken. Want hoewel er het drama was van Niek van der Velden, en het wellicht ietwat tegenvallende zilver van Sjinkie Knegt: wat een succes al voor TeamNL! Dat belooft wat.

Hiermee sluiten we dit liveblog af, bedankt voor het volgen en een fijne dag nog!

Andreas Wellinger

Goud voor de Duitser Andreas Wellinger op de normale schans! Hij pakt hiermee de laatste gouden medaille van deze eerste dag. De Noren Forfang en Johansson pakken respectievelijk zilver en brons.

Volledig scherm
Sjinkie Knegt en Jeroen Otter. © ANP

Otter

Net als Sjinkie Knegt zelf was shorttrackcoach Jeroen Otter niet helemaal tevreden met de zilveren medaille op de 1500 meter bij de Olympische Spelen. ,,Je traint niet voor zilver. Ondanks dat het morgen of overmorgen of over een half jaar best een mooie medaille is. Maar dit is het spel dat wij spelen. Soms word je gedwongen een spel te spelen dat je niet wilt'', doelde hij op het feit dat Knegt te vroeg voor het einde op kop kwam te zitten.

De zege ging naar thuisrijder Hyojun Lim. Knegt eindigde tweede, voor Semen Elistratov. Otter vond dat Knegt niet zoveel viel te verwijten. Het was volgens de trainer vooral de verdienste van de Koreanen. ,,Sjinkie heeft een prima race gereden. Het valt niet mee met negen man in de finale, wetende dat er twee Koreanen in zitten. Wij hadden er ook twee man staan, maar Itzhak de Laat heeft nog net die ervaring niet die je dan nodig hebt. Sjinkie heeft het maximale eruit gehaald. Die Koreanen speelden het gewoon goed.''

Laatste medaille

Het schansspringen is de finale ronde ingegaan. Wie wint de laatste gouden medaille van deze dag? En leidt Nederland dan nog het klassement?

5000 meter

Sven Kramer heeft gunstig geloot voor de olympische 5000 meter die morgen in Gangneung wordt verreden. De olympisch en wereldkampioen op deze afstand komt in de tiende rit uit tegen de sterke Duitser Patrick Beckert.

Lees hier meer!

Schansspringen

De eerste olympische dag in Korea is bijna ten einde, het is nu 22.53 uur in Pyeongchang. Er is echter nog één onderdeel bezig: schansspringen. De finale bij de mannen op de normale schans.

Oranje leidt!

Na de clean sweep op de 3000 meter en het zilver van Sjinkie Knegt op de 1500 meter leidt Oranje soeverein het medailleklassement na dag 2 van de Spelen. Bekijk 'm hier.

Volledig scherm
© Getty Images

'Ik kwam te vroeg op kop'

Sjinkie Knegt was dolblij met zilver. ,,Ik ben hier echt blij mee. Het was jammer dat ik de ena laatste bocht net niet goed aansneed, toen was ik eigenlijk geklopt. Dat kwam ook al door de zware finale met negen schaatsers. Te veel schaatsers in de finale? Hoe meer man, hoe beter. Geweldig dit. Ik had besloten me zeker niet druk te maken en me er pas mee te bemoeien met een rondje of zes voor het einde. Ik kwam vervolgens iets te vroeg op kop, maar dan moet je door. Dat moest ik vervolgens bekopen.''

Volledig scherm
© Photo News

Biatlete Dahlmeier pakt goud op sprint

Biatlete Laura Dahlmeier heeft goud veroverd op de 7,5 kilometer sprint. De 24-jarige Duitse maakte haar favorietenrol waar. Ze zette een tijd van 21.06,2 neer en was daarmee 24,2 seconden sneller dan de Noorse ben 25,8 seconden sneller dan de Tsjechische Veronika Vitkova. Het is de eerste olympische gouden plak voor de Duitse uit Garmisch-Partenkirchen. In de prognoses wordt rekening gehouden met een goldrush voor Dahlmeier, die bij de WK afgelopen jaar vijf keer goud en één keer zilver behaalde. Juist die zilveren medaille behaalde ze op de 7,5 kilometer sprint. De Slowaakse titelverdedigster Anastasia Kuzmina eindigde als twaalfde.

Volledig scherm
© Getty Images

Zilver Knegt!

Shorttracker Sjinkie Knegt verovert olympisch zilver op de 1500 meter! Hij komt 86 centimeter tekort voor goud op de Zuid-Koreaan Lim; een klein stapje voor de mens een enorm gat voor een shorttracker. Itzhak de Laat wordt in de A-finale zesde.

Finale 1500 meter gaat beginnen!

De finale gaat beginnen! De negen finalisten worden voorgesteld!

Volledig scherm
© REUTERS

Finale 1500 meter

Over vijftien minuten is de finale van de 1500 meter, met Sjinkie Knegt én Itzhak de Laat.

Dit zijn de negen (!) finalisten:
• Elistratov
• Hamelin
• Hwang
• De Laat
• Knegt
• Lim
• Fauconnet
• Liu Shaolin
• Girard

Geen finale in relay

Bittere pil voor de aflossingsploeg Nederland! Yara van Kerkhof, Jorien ter Mors, Lara van Ruijven en Suzanne Schulting redden het niet: geen finale op 3000 meter relay! Oranje lag steeds op een finaleplek, maar Schulting - al gevallen op de 500 meter - wordt in de voorlaatste ronde ingehaald door Italië. De Nederlandse shorttracksters zijn bij de Olympische Spelen op de aflossing uitgeschakeld in de series. Suzanne Schulting, Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven eindigden als derde. China en Italië, de nummers een en twee, mogen wel door naar de finale op de 3000 meter relay van dinsdag 20 februari.

De eerste dag verliep voor de Nederlandse shorttrackvrouwen verliep zo teleurstellend. Naast de aflossingsploeg werden op de 500 meter Suzanne Schulting en Lara van Ruijven uitgeschakeld. Yara van Kerkhof behaalde op die afstand als enige wel de kwartfinale.

Volledig scherm
© ANP

Zuid-Korea en Canada plaatsten zich zojuist als eerste voor de finale relay. Nu Nederland, dat tegenstand krijgt van China, Italië en Japan. Wat kan Oranje?

De Laat mag alsnog naar finale

Shorttracker Sjinkie Knegt krijgt straks in jacht op zijn eerste medaille bij de Olympische Spelen steun van een landgenoot. Itzhak de Laat eindigde in zijn halve eindstrijd als derde en leek daarmee uitgeschakeld. Na lang juryberaad werden de Hongaar Shaoang Liu en de Chinees Dajing Wu, die in dezelfde halve finale als De Laat in actie kwamen, bestraft. De Nederlander kreeg daardoor alsnog een ticket voor de eindstrijd.

Volledig scherm
Itzhak de Laat. © ANP

Relay 3000 meter

We zijn in de Gangneung Ice Arena in afwachting van de halve finale 3000 meter aflossing, met voor Oranje in actie Yara van Kerkhof, Jorien ter Mors, Lara van Ruijven, Suzanne Schulting en Rianne de Vries.

Knegt ruikt plak!

Sjinkie Knegt krijgt straks de kans zijn eerste medaille bij de Olympische Spelen in Zuid-Korea te behalen. De Friese shorttracker bereikte eenvoudig de eindstrijd door in zijn halve finale als eerste te eindigen. Achter Knegt eindigde Thibaut Fauconnet als tweede. De Fransman mag ook in de finale uitkomen. Itzak de Laat redde het niet. Hij werd uitgeschakeld in de halve eindstrijd.

Halve finales 1500 meter

Bij de 1500 meter is het wachten op Itzhak de Laat en Sjinkie Knegt, die zo in de tweede finale start. De Laat start in de derde halve finale.

Schaatsen in een ander liveblog!

Over een paar minuten begint in de Gangneung Oval de 3000 meter voor schaatssters. Volg die wedstrijd in ons speciale schaatsliveblog van collega David Hessing.

Volledig scherm
© AFP

Valse start voor Schulting

Oei, wat een klein drama voor Suzanne Schulting, die zichzelf uitschakelt door een onnodige val in de tweede serie van de 500 meter. Yara van Kerkhof overleefde de serie 500 meter wel. Ze plaatste zich overtuigend voor de kwartfinales, die dinsdag worden verreden. Lara van Ruijven, de derde Nederlandse deelneemster op de kortste afstand, redden het evenmin. Ze kwam een schaatslengte tekort.

Volledig scherm
© Getty Images
laad oudere berichten