Volledig scherm
© EPA

Nederlander Tung tweede achter Porsche in 24 uur van Le Mans

Voor het derde opeenvolgende jaar heeft Porsche de 24 uur van Le Mans gewonnen. De bolide van het Duitse fabrieksteam met startnummer 2, bestuurd door Timo Bernhard, Earl Bamber en Brendon Hartley, kwam ruim een uur voor de finish aan kop te liggen en reed vervolgens zonder problemen naar de winst op het beroemde Circuit de la Sarthe van 13,6 kilometer lang.

De Nederlandse Chinees Ho-Ping Tung stuurde in de Oreca 07-Gibson van het team van de bekende stuntman Jackie Chan verrassend naar de tweede plaats. De 34-jarige coureur uit de Gelderse plaats Velp had zelfs een tijdje de leiding in handen, maar Tung werd kort voor het ingaan van het laatste uur voorbij gereden door de snellere Porsche. Hij bezorgde zijn team wel de winst in de 'lichtere' LMP2-klasse.

De 85e editie van de 24 Uur van Le Mans zat vol dramatiek. De fabrieksteams van Toyota en Porsche, die over de snelste bolides beschikten, kregen allebei te maken met technische problemen. Bij het ingaan van de nacht gingen twee van de drie Toyota's kort achter elkaar stuk, waarna de Porsche met startnummer 1 onbedreigd op de zege leek af te stevenen. Zo'n 3,5 uur voor de finish viel ook de leidende Porsche echter uit omdat de oliedruk wegviel, waardoor Ho-Pin Tung tot ieders verrassing in een LMP2-auto plotseling aan kop kwam te liggen in de beroemde uithoudingsproef voor mens en machine.

De geboren Nederlander, die tegenwoordig op een Chinese licentie rijdt, kon echter niet op tegen het geweld van de aanstormende Porsche. Na 347 ronden snelde Bernhard langs Tung en bezorgde hij Porsche een 'hattrick' in Le Mans.