Volledig scherm
Bart Lambriex en Pim van Vugt © Richard Langdon/Watersportverbond

Nederlandse zeiler Bart Lambriex gaat voor wereldtitel E-sailing: FIFA maar dan voor zeilen

In het echte leven jaagt zeiler Bart Lambriex (21) op een olympisch startbewijs voor Tokio. Maar het uitstapje naar Bermuda voor het WK E-sailing kon hij niet laten liggen. Vanavond ‘vaart’ hij om de wereldtitel.

Door Rik Spekenbrink

Het had ook vanuit huis gekund, lacht Bart Lambriex. Gewoon op de mobiele telefoon, net als normaal. Maar de internationale zeilfederatie gaat mee met de tijd en wil E-sailing op de kaart zetten. Het nodigde de beste acht spelers van het online spel ‘Virtual Regatta’ uit om naar Bermuda te komen voor het heuse WK. Op het poepiedure vakantie-eiland vindt deze week ook de jaarlijkse conferentie van de zeilfederatie plaats en wordt de wereldzeiler van het jaar gekozen. Tussendoor gaan Lambriex en zijn zeven concurrenten vanavond vanaf 18.00 uur Nederlandse tijd het podium op om uit te maken wie het best is in E-sailing. ,,We doen acht potjes van 5 á 10 minuten. Binnen twee uur zijn we klaar.”

Quote

Mijn interesse werd gewekt toen ik hoorde van het prijzen­geld van 10 duizend dollar

Bart Lambriex
Volledig scherm
Virtual Regatta © Virtual Regatta

Lambriex is zeiler in de klasse 49’er. Hij bereidt zich voor op het WK van eind dit jaar in Nieuw-Zeeland. Daar kan hij met zijn partner Pim van Vugt een olympisch startbewijs voor Nederland verdienen. De zeiler uit Heemstede heeft geluk dat zijn trainingsschema de trip naar Bermuda toeliet. ,,Want uiteraard gaat mijn carrière voor. Ik kon er nu een kleine vakantie van maken. Mijn vriendin is ook mee, die zag haar kans schoon.”

Lambriex speelt het spel Virtual Regatta pas een half jaar. Hij werd aangestoken door zijn coaches en bleek een natuurtalent. Van de tienduizenden spelers wereldwijd plaatste hij zich via een kwalificatietraject als nummer 2 voor het WK. ,,Mijn interesse werd gewekt toen ik hoorde van het prijzengeld van 10 duizend dollar”, zegt hij eerlijk.

Hoe moeten we dat spel nu zien? Is het een soort FIFA voor zeilen, of meer een racesimulator, waar Max Verstappen veel van zijn vrije uurtjes in steekt en wat voor hem ook een beetje als trainen aanvoelt. Lambriex legt uit: ,,De baaien waarin wij varen, zijn niet goed nagebouwd. Je vaart dan zogenaamd in San Francisco, maar dat lijkt verder niet op de situatie in het echt. Maar de beslissingen die je in het spel moet nemen, zijn wel vergelijkbaar met het echte zeilen. Vooral het positioneren ten opzichte van andere bootjes, hoe voorkom je dat je in vuile wind terechtkomt, welke beslissing neem je als de wind draait. Dat is heel realistisch nagemaakt en kun je als een soort training voor het echte werk zien.”

Volledig scherm
Bart Lambriex © Lize Kraan/Watersportverbond

Lambriex speelt het spel gemiddeld niet meer dan een half uurtje per dag. Soms op de kant, in de pauze of als hij moet wachten op goede weersomstandigheden voor de training. ,,Dan spelen we een potje tegen elkaar. Blijkbaar is zeilervaring wel mooi meegenomen, want de nummer 1 van de plaatsing voor het WK is een Turk die ook professioneel zeilt. Ook de andere deelnemers aan het WK zijn bekend met zeilen.”

Vanavond staan ze met zijn achten naast elkaar achter een desk en varen ze op een telefoon of tablet tegen elkaar. Eerst gewone races, daarna ‘medalraces’. Lambriex gaat uiteraard voor de hoofdprijs. Maar het tripje Bermuda neemt sowieso niemand hem nog af.