Nevel en ventilatoren houden paarden koel

Ook de organisatoren van het internationale concours hippique Outdoor Gelderland, dat donderdag op Papendal begint, houden rekening met de bijzondere weersomstandigheden. Ze hebben vernevelaars laten aanrukken om de deelnemende paarden verkoeling te bieden en in de stallen zijn grote ventilatoren geplaatst.

Op het losrijterrein is 100 m2 overdekt met een tent zodat de dieren zich in de schaduw kunnen voorbereiden op hun optreden in de wedstrijdarena. 'Warm zal het alsnog zijn, maar deze aanpassingen moeten enige verkoeling brengen. De paarden kunnen op het voorterrein door de vernevelaars lopen en op stal hebben we een tien meter lang straatje met sprinklers', zei toernooidirecteur Chris van Dam.

Paarden kunnen over het algemeen goed presteren in de hitte, maar het is essentieel ze nadien af te koelen met water, een wandelingetje te laten maken en voldoende drinken te geven om het zouttekort aan te vullen. Voor de toeschouwers zijn ook extra schaduwplekken gecreëerd en watertappunten geregeld.