Volledig scherm
Robert Quinn van de Dolphins heft zijn vuist tijdens het spelen van het volkslied. © AP

NFL trapt af met nieuwe protesten tijdens volkslied

Bij de aftrap van het nieuwe Amerikaanse football-seizoen hebben opnieuw enkele spelers geprotesteerd tijdens het spelen van het volkslied. De NFL had gedreigd met een boycot als spelers zich niet aan het protocol zouden houden, maar heeft die maatregel voorlopig voor zich uit geschoven.

Vorig jaar liepen de gemoederen hoog op toen met name Afro-Amerikaanse spelers uit onvrede over het politieke beleid in Amerika en het politiegeweld tegen vooral zwarte Amerikanen weigerden te gaan staan voor het volkslied. President Donald Trump haalde toen op Twitter hard uit naar de spelers en riep de eigenaar van de clubs op de rebellie hard te bestraffen en de spelers te ontslaan.

Maar van die dreiging trokken zeker acht spelers zich wederom weinig aan. Bij de Miami Dolphins knielden Albert Wilson en Kenny Stills achter hun ploeggenoten en stak Robert Quinn zijn vuist op. Ook bij de Eagles hieven twee spelers, Malcolm Jenkins en De'Vante Bausby, hun vuist. Bij de Seattle Seahawks verlieten drie spelers, Branden Jackson, Quinton Jefferson en Duane Brown het veld, om na het volkslied weer op het veld terug te keren. 

Stephen Ross, de eigenaar van Miami Dolphins, had eerder gezegd niet te tolereren dat zijn spelers het volkslied zouden gebruiken voor protest en heeft gedreigd met schorsing van zijn spelers.

De NFL, die tot op heden nog geen eenduidige strafmaatregelen heeft afgekondigd, reageerde op de protesten door een verklaring uit te brengen dat maatregelen tegen de spelers voorlopig zijn uitgesteld, maar dat de bond vasthoudt aan het spelen van het volkslied voorafgaande aan de wedstrijden en dat van spelers en begeleiders wordt verwacht daar respect voor te hebben.

Volledig scherm
Malcolm Jenkins van de Philadelphia Eagles steekt zijn vuist op tijdens het volkslied. © USA TODAY Sports