Volledig scherm
Isaac Makwala. © AFP

Nieuwe atletiekheld Makwala stunt met finale

Isaac Makwala is aan een gedenkwaardig WK atletiek in Londen bezig. De atleet uit Botswana was maandag nog ziek en kreeg een startverbod voor de 200 meter, vanavond plaatste hij zich eerst in zijn eentje voor de halve finales, om even later de finale te halen. Hij liep in zijn heat naar de tweede tijd in 20,14 en mag nogmaals terugkeren in het olympisch stadion voor de finale van donderdagavond.

Volledig scherm
Isaac Makwala. © Getty Images

Om Makwala was veel te doen in Londen. Hij raakte besmet met een virus, waarop de IAAF hem een startverbod oplegde in opdracht van de Britse gezondheidsdienst. Hij miste de series van de 200 meter op maandag en de finale van de 400 meter op dinsdag. De sprinter heeft op de 200 meter de beste seizoenstijd staan (19,77) en was medaillekandidaat op de 400 meter.

De verplichte quarantaine van 48 uur liep woensdagmiddag af en de IAAF gaf Makwala alsnog de kans om de 200 meter te lopen en zich te plaatsen voor de halve finales. De Botswaan slaagde met glans voor de eerste proef en deed het in zijn heat van de halve finales in de moeilijke binnenbaan nogmaals uitstekend.

De Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk, die gisteren de wereldtitel veroverde op de 400 meter en ook mikt op het goud op de 200 meter, wist zich ternauwernood te plaatsen voor de finale. Hij redde het net met zijn tijd van 20,28. 
De finale is morgenavond in het Olympisch Stadion van Londen.

Volledig scherm
Isaac Makwala. © EPA
Volledig scherm
Isaac Makwala weet het: hij plaatst zich voor de finale. © AP