In Tokio maken mensen met mondkapjes foto's van de olympische vlam.
Volledig scherm
In Tokio maken mensen met mondkapjes foto's van de olympische vlam. © AFP

NOC*NSF reageert op onrust over Spelen

Sportkoepel NOC*NSF werkt momenteel aan een schriftelijke reactie op de groeiende onrust onder atleten en bonden richting de Olympische Spelen van Tokio. KNWU-voorzitter Marcel Wintels zei gisteravond het onverantwoord te vinden als die doorgaan komende zomer.

,,In de huidige omstandigheden in de wereld achten wij het onverstandig en bijna onverantwoord dat atleten en hun begeleiders hier en in de rest van de wereld zich onder vreselijk moeilijke en ongezonde omstandigheden blijven voorbereiden op de Spelen”, zei Wintels. Hij riep bovendien andere bonden en NOC*NSF op om met een gezamenlijk standpunt te komen.

Andere bonden laten weten de woordvoering bij de sportkoepel te laten. ,,Wij reageren niet als afzonderlijke bond”, laat de hockeybond bijvoorbeeld weten. ,,Dat de KNWU dat wel heeft gedaan, heeft ons verrast.” Desgevraagd laat de sportkoepel weten vanmiddag met een bericht te komen.

Ook atleten spraken zich afgelopen dagen uit. Zo bekritiseerde turnster Sanne Wevers bij de NOS het standpunt van het IOC dat de Spelen ‘gewoon’ doorgaan. Hockeyer Sander de Wijn zei tegen deze krant: ,,De olympische voorbereiding is voor iedereen in de soep gelopen. Dat moet je als IOC niet willen, dan schiet je je doel voorbij.”