Exterieur van NOC*NSF in Arnhem.
Volledig scherm
Exterieur van NOC*NSF in Arnhem. © ANP

NOC*NSF: Voor Nederlandse sport dreigt financiële strop van 950 miljoen euro

De Nederlandse sport dreigt door het coronavirus 950 miljoen euro aan inkomsten mis te lopen. NOC*NSF roept de overheid op een noodfonds in het leven te roepen dat de enorme financiële gevolgen kan compenseren.

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, gaat graag in gesprek met het kabinet over de vorming van een noodfonds, zoals ook in andere sectoren een oplossing wordt gezocht. ,,We hebben met een aantal bonden en organisaties overleg gevoerd en aan de hand daarvan een impactanalyse gemaakt. Daarin komen we, als we rekenen tot en met de zomer, tot een inkomstenderving van 950 miljoen euro”, zei hij bij de NOS.

,,Het is een gigabedrag waarin de gehele sport is meegerekend: van de bonden tot verenigingen, van de gevolgen van afgelastingen van sportevenementen tot sportscholen die abonnementsgeld mislopen en ook het betaald voetbal”, weet Dielessen die zich realiseert dat het bedrag ook lager kan uitvallen. ,,Dat zou kunnen als de sportwereld eerder op gang komt en mogelijk ook vanwege de economische maatregelen die al zijn genomen, zeker op het gebied van werknemersaspecten.”

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF, zegt in een verklaring trots te zijn op sportief Nederland. ,,Nederland is tot stilstand gekomen om met elkaar de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk af te remmen”, zegt ze. ,,Het heeft wel tot gevolg dat de sportinfrastructuur stilligt en dat zorgt voor eenzaamheid en verveling. Saamhorigheid van samen sporten valt weg.”

,,Het is van groot maatschappelijk belang dat die infrastructuur straks zo snel mogelijk weer geactiveerd kan worden”, benadrukt Van Zanen-Nieberg. ,,De terecht genomen maatregelen treffen iedereen en zeker ook de sport zelf. Sporters, clubs, bonden, organisatoren van sportevenementen, exploitanten en ondernemende sportaanbieders hebben van de ene dag op de andere dag hun activiteiten moeten staken. Vaak met grote organisatorische en vooral ook financiële gevolgen. Binnen de sport zullen we met elkaar solidair zijn en de schade zo veel mogelijk samen opvangen. Ik reken er op dat alle gemeenten in Nederland en op landelijk niveau de rijksoverheid, ons daarbij helpen.”

Gerard Dielessen.
Volledig scherm
Gerard Dielessen. © ANP
  1. De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De Pacer | Terug naar de eerste Marathon Rotterdam in 1981, met Jacques Valentin

    De veertigste jubileumeditie van de Marathon Rotterdam gaat zondag niet door. Toch vonden wij van De Pacer het tijd voor iets bijzonders: een terugblik op de eerste Marathon Rotterdam in 1981. Met Jacques Valentin, derde die dag, halen we anekdotes op over een gedenkwaardige editie in de regen, met vijf rondjes rond de Kralingse Plas en slechts 180 finishers. Van een populair massa-evenement was toen nog geen sprake was, de marathon werd gelopen door een select groepje hardcore pioniers met cola als sportdrank.
  2. Woods en Mickelson met American football-sterren tegenover elkaar in ‘The Match 2'

    Woods en Mickelson met American foot­ball-ster­ren tegenover elkaar in ‘The Match 2'

    Golfgrootheden Tiger Woods en Phil Mickelson willen deze maand opnieuw tegen elkaar uitkomen in een showwedstrijd over achttien holes. Het gaat deze keer om een lucratief liefdadigheidsduel om het leed voor het Amerikaanse publiek tijdens de coronacrisis ietwat te verzachten. De tweede editie van ‘The Match’ krijgt, als het goed is, met twee grote namen uit het American football een extra dimensie.