Volledig scherm
De Olympische ringen voor een stadion in Sotsji, een kleine week voor de opening. © afp

Noorse homoseksuele minister met man naar Sotsji

Sotsji 2014De Noorse minister van Volksgezondheid heeft een manier gevonden om naar de Spelen in Sotsji te gaan en toch zijn punt te maken over homorechten. Hij komt met zijn man.

Bent Hoeie is de officiële vertegenwoordiger van de Noorse regering bij de Paralympics. 'Ik kan niet wachten om de Noorse sporters te zien en aan te moedigen', aldus Hoeie vandaag in de krant Stavanger Aftenblad.

Volgens hem is het gebruikelijk dat ministers met hun partner afreizen naar een officieel bezoek. 'Dat gezegd hebbende, begrijpt iedereen wel hoe twee getrouwde mannen denken over homorechten', aldus Hoeie.

De Paralympische Spelen worden in Sotsji gehouden na de Olympische Winterspelen die duren tot en met 23 februari.

Noorwegen heeft meer medailles gehaald bij Olympische Winterspelen dan welk land ook. Ook in Sotsji is de verwachting dat de Noren hoge ogen gaan gooien. De Noorse hoofdstad Oslo heeft zich bovendien kandidaat gesteld om de Winterspelen in 2022 te organiseren.

Nederland stuurt forse delegatie
Hoewel wereldleiders als de Amerikaanse president Barack Obama, de Britse premier David Cameron en de Duitse president Joachim Gauck, niet naar de Winterspelen gaan, stuurt Nederland stuurt wel een forse delegatie.

Premier Mark Rutte, minister Edith Schippers (Sport), koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen de Spelen bij. Dat besluit kwam het kabinet op de nodige kritiek te staan van mensen die zich zorgen maken over de mensenrechten in Rusland.