Volledig scherm
In 1994 werden de Winterspelen in het Noorse Lillehammer gehouden. © anp

Noorwegen trekt kandidatuur Spelen 2022 in

UpdateDe Noorse regering trekt de kandidatuur van Oslo in voor de organisatie van de Olympische Winterspelen in 2022. Dat doet het kabinet vanwege een gebrek aan politieke steun. Door het afhaken van Oslo zijn alleen nog Peking in China en Almaty in Kazachstan in de race als gaststad van het vierjaarlijkse sportspektakel.

Noorwegen organiseerde twee keer eerder de Winterspelen. De Noorse bidcommissie beloofde het evenement in 2022 te organiseren voor 1/10 deel van de totale kosten van Sotsji 2014, die op het recordbedrag van 51 miljard dollar uitkwamen (circa 40 miljard euro). Mede uit vrees voor een forse overschrijding van de begroting bleef brede politieke steun in Noorwegen uit.

Eerder trokken Stockholm in Zweden, Krakow in Polen en Lviv in Oekraïne zich terug uit de procedure om de Winterspelen van 2022 binnen te halen. Ook St. Moritz in Zwitserland en München in Duitsland zagen het na een korte campagne niet zitten.

Het International Olympisch Comité (IOC) reageerde vanavond koeltjes op de afmelding van Oslo. Het IOC sprak van een gemiste kans voor Noorwegen, voor de stad Oslo, voor de bevolking en voor de Noorse sporters. Volgens het IOC zijn de Noorse politieke leiders onvoldoende geïnformeerd over de hele bidprocedure en hebben zij daardoor hun besluit genomen op basis van halve waarheden en feitelijke onjuistheden.