Volledig scherm
PREMIUM
© BSR Agency

Nu moet het gebeuren: de aanval als hét wapen van de volleybalsters

OKTVandaag en morgen moet het gebeuren voor de Nederlandse volleybalsters, in de strijd om het laatste olympische ticket. Celeste Plak (24), Floortje Meijners (32) en Anne Buijs (28) over misschien wel het sterkste wapen van het team en tevens hun expertise: de aanval.

Door Lisette van der Geest

Volleyballers staan ‘een beetje scheef’. ,,Moet je heel goed kijken, dan zie je een schouder iets naar voren staan’', zegt Celeste Plak. Het is het gevolg van veelvuldig spelen op het hoogste niveau, en toont direct welke arm vooral wordt gebruikt. Plak, de rechterschouder iets naar voren, is deel van het aanvallerscollectief van het Nederlands team.

De nieuwe bondscoach, Giovanni Caprara, koos bij zijn aanstelling voor lengte. Aanvoerster Maret Balkestein moest, toen het team eind december bijeenkwam, haar basisplaats afstaan aan Floortje Meijners, die na twaalf jaar afwezigheid haar rentree maakt in Oranje. Meijners is 192 centimeter, even lang als Lonneke Slöetjes, die overigens hersteld lijkt van de maagproblemen die haar de afgelopen dagen aan de kant hielden.