Volledig scherm
Nycke Groot. © Getty Images

Nycke Groot (30) stopt: ‘Mijn gezondheid is belangrijker’

Na 141 handbalinterlands komt er een einde aan de interlandcarrière van Nycke Groot (30). ,,Mijn lichaam is redelijk op. Door te stoppen bij het Nederlands team wil ik meer rust creëren voor mezelf en mijn lichaam om zo mijn handbalcarrière te kunnen verlengen.”

Door Lisette van der Geest

Er is een leus die wordt gebruikt onder topsporters: ‘pijn is fijn’. Met brandend melkzuur verleg je grenzen, harde confrontaties kunnen overwinningen nog zoeter laten smaken. Maar pijn is niet altijd fijn. Voor Nycke Groot, Nederlands beste handbalster, is pijn inmiddels ‘een soort van normaal’. Vandaag liet ze weten haar interlandloopbaan te beëindigen. In de hoop haar carrière de komende jaren op clubniveau op een positieve manier af te sluiten.

Quote

Als ik nadenk over het aantal trainingen in de afgelopen anderhalf jaar waarbij ik me écht goed voelde, is dat op twee handen te tellen

Nycke Groot

Haar besluit, waar Groot (30) ‘wel een tijdje over deed’, is een aderlating voor het Nederlands handbalteam, dat het sinds het vertrek van Helle Thomsen vorige maand ook nog aan een bondscoach ontbreekt. Groot is een van ’s werelds beste speelsters en was een van de kartrekkers in het team dat de laatste jaren steevast in de top vier van de wereld eindigt. ,,Ik voel verantwoordelijkheid naar de meiden. We hebben heel hard en lang voor deze prestaties gewerkt met de beperkte middelen die we hadden. Maar de laatste jaren waren mentaal en vooral fysiek ontzettend zwaar. Dat weegt er niet meer tegenop”, zegt ze telefonisch uit Hongarije.

Yvette Broch

Handbal is een zware sport, met veel confrontaties en vaak bijbehorende kwetsuren. Vorig jaar besloot international Yvette Broch haar carrière volledig te beëindigen door fysieke en mentale uitputting.

Tijdens het EK in december luidden meerdere bondscoaches de noodklok over het overvolle programma van handbalsters die uitkomen op het hoogste niveau bij hun club en voor hun land. De programma’s lopen in elkaar over, vaak spelen ze meer wedstrijden per week, de rustperiode is doorgaans vaak niet langer dan twee weken per jaar. In totaal. Groot: ,,Ik vind het fijn om te trainen en spelen, maar als ik nadenk over het aantal trainingen in de afgelopen anderhalf jaar waarbij ik me écht goed voelde, is dat op twee handen te tellen.”

Tekst gaat verder onder de foto...

Volledig scherm
Nycke Groot en Yvette Broch. © AP

Daarnaast werd Groot twee jaar op rij tijdens de belangrijkste internationale toernooien gehinderd door hevige migraineklachten, ook bij het EK vorige maand. ,,Daar voelde ik me prima, tot ik een knie op mijn hoofd kreeg. Dan weet je: shit, nu heb ik drie à vier dagen nodig om te herstellen, maar dat heb ik tijdens een toernooi niet.

Frustrerend

,,Ik wil alles het liefst op honderd procent doen, dan is het superfrustrerend als dat twee jaar achter elkaar niet lukt. Er zijn zo weinig momenten in een jaar waarop ik rust kan pakken. Maar die rust heb ik wel nodig om nog goed te zijn. En de belasting wordt alleen maar groter en groter”, zegt Groot, die nog wel uitkomt voor het Hongaarse Györi, waarmee ze de afgelopen twee jaar de Champions League won.

Medailles
WK 2015: Zilver
EK 2016: Zilver
WK 2017: Brons
EK 2018: Brons

Naast de belangrijkste internationale clubprijzen won Groot, die in 2004 voor Nederland debuteerde, WK- en EK-medailles in brons en zilver. Een medaille op de Olympische Spelen was lange tijd hét doel van Groot. ,,Het is de reden waarom ik nog zo lang ben doorgegaan. Maar op een gegeven moment kom je op het punt dat je je afvraagt: is het echt nog zo belangrijk en waarom doe ik mezelf dit eigenlijk nog aan? Mijn gezondheid is belangrijker. Ik vind het spel ontzettend mooi. Ik zou graag mijn carrière zo afsluiten dat ik terug kan kijken op een heel mooie tijd, niet op dat het me heel veel moeite heeft gekost. Dat hoop ik hiermee te veranderen, want dat er iets moet veranderen is zeker.”

Dagen zonder een pijnlijk lijf kent Groot – die niet bekendstaat als iemand die snel klaagt, maar juist om haar bescheidenheid en werklust- namelijk niet. ,,Soms denk je: oké, even de warming-up door, als ik warm ben gaat het wel weer. Maar bij die eerste paar stappen kun je wel denken: hoe ga ik deze training überhaupt overleven? Dat het pijn doet wordt een beetje normaal. Daar denk je niet eens meer over na.”

Volledig scherm
Nycke Groot. © Ronald Hoogendoorn

Haar besluit heeft niets te maken met de beslissing van bondscoach Thomsen om haar contract niet te verlengen bij het Nederlands Handbalverbond. Ook al is al jaren bekend dat Groot, een goede band heeft met de Deense. ,,Mijn keuze staat los van Helle, al heeft haar beslissing niet in positieve zin geholpen, dat wel.” Groot hoopt dat de Europese en de wereldbond (EHF en IHF, red.) achter de schermen werken aan een oplossing om het overvolle programma van internationals iets lichter te maken. ,,Het is lastig, maar ik denk wel dat er iets moet gebeuren. Juist dat is de manier om het niveau van toppers hoog te houden.”