Volledig scherm
© anp

Olympisch veldrijden nog heel ver weg

Veldrijder Lars van der Haar als olympiër op de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea. Het klinkt mooi, maar voordat de wens van de UCI - veldrijden als olympische sport bij de Winterspelen - wordt ingewilligd, moeten nog wel een paar hobbels worden genomen.

 
We moeten uitzoeken wat de regels daaromtrent zijn.
Sandrine Tonge (IOC)
Volledig scherm
© anp

Zo is het in de recente geschiedenis van de Spelen nog niet voorgekomen dat een sport - in dit geval wielrennen - zowel op de Zomer- als Winterspelen is opgenomen. 'We moeten uitzoeken wat de regels daaromtrent zijn', zegt Sandrine Tonge, woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité. Ze benadrukt dat in de IOC-agenda's in Lausanne nog geen officiële afspraak staat met de UCI.

De Nederlandse olympische sportkoepel NOC*NSF heeft het pleidooi van de UCI gezien, maar kan niets betekenen in de lobby van de wielerfederatie. 'Of een sport wordt voorgedragen, is een zaak van de sportbonden, niet van nationale comités', zegt Geert Slot van NOC*NSF. Slot moet nog zien dat de UCI een wielren-discipline op de Winterspelen krijgt.

'Dat zou revolutionair zijn. Dan moet er eerst een aanpassing komen van het reglement over de verplichte ondergrond van sneeuw en ijs. En wielrennen als sport is niet voorbehouden aan de winter. Zo wordt er in de winter ook gevoetbald, maar er is geen voetbal tijdens de Winterspelen.'

Eén voordeel: de Olympische Winterspelen hebben ruimte voor een extra sport, in tegenstelling tot de Zomerspelen die met 28 sporten al propvol zittten.

Maar het lijkt uitgesloten dat Nederlandse kampioen veldrijden Van der Haar al in Zuid-Korea 2018 door het Olympisch Dorp loopt. Zeven jaar voordat de betreffende Spelen worden gehouden, wordt het programma immers al vastgesteld.