Volledig scherm
Wout van Aert. © photo: Cor Vos

Ontketende Van Aert vermorzelt Van der Poel op WK

Hij was de gedoodverfde favoriet voor het WK veldrijden in Valkenburg, maar Mathieu van der Poel had een mindere dag. De 23-jarige worstelde zich naar brons en zag zijn Belgische rivaal Wout van Aert diens derde goud op rij behalen.

Volledig scherm
Wout van Aert rijdt weg bij Mathieu van der Poel. © Photo News

Door Pim Bijl

In de rechte finishstraat in Valkenburg had Wout van Aert zeeën van tijd om zijn zege te vieren. Die ongekende luxe voelde Mathieu van der Poel vrijwel het gehele seizoen, maar zijn 26 zeges in opmaat naar het WK bleken tijdens de belangrijkste wedstrijd van het jaar weinig meer waard. Op liefst 2 minuten en dertig seconden kwam hij als derde over de streep, want de 23-jarige Nederlander kon ook de Belg Michael Vanthourenhout niet volgen. Lars van der Haar eindigde als vijfde

Het loodzware parkoers, met veel modderstroken waarop gelopen moest worden, leek iets in het voordeel van Van Aert. Maar totaal onverwacht was dat het superieure aura van Van der Poel vanaf het startschot volledig verdwenen was. Zijn matige start herstelde hij nog snel, maar al in ronde twee zag hij na een aantal fouten Van Aert wegrijden. Het gaatje groeide vervolgens in rap tempo tot een gigantisch gat.

Vleugels

Van der Poel had duidelijk zijn dag niet, terwijl Van Aert juist ongelooflijk goed in vorm bleek. Door zijn ambities op de weg koos de Belg voor een andere seizoensopbouw - met meer rustperiodes, iets minder koersdagen en duidelijk een latere piekvorm. In Valkenburg had hij de vleugels waar hij deze winter lang naar zocht.

Volledig scherm
Mathieu van der Poel. © BELGA

Zo deed de nederlaag van Van der Poel denken aan de jaren 2005 en 2006, toen Sven Nys het seizoen in een ijzeren greep hield, maar op het WK een ander zag juichen. Voor het derde jaar op rij ziet hij zijn leeftijdsgenoot en aartsrivaal Van Aert met het goud pronken. In Tabor werd Van der Poel in 2015 wereldkampioen in zijn eerste jaar bij de profs de wereldtitel. Daarna, in Zolder en Bieles, zag hij leeftijdsgenoot en rivaal Van Aert met de regenboogtrui staan. Door zijn vier lekke banden vorig jaar was Van der Poel ontroostbaar en koerste hij lang op woede en revanchegevoelens.

Zo hard als toen zal deze nederlaag niet nadreunen, omdat het minder onrechtvaardig voelt. Dit keer kon hij pech niet de schuld geven. Maar het belangrijkste uur in de winter voor crossers heeft opnieuw een droevige nasmaak en geeft hem meer dan vorig jaar stof tot nadenken.

Volledig scherm
Wout van Aert. © BELGA