Volledig scherm
© EPA

Ook olympisch kampioene Wevers begint in EK-finale op nul

De Nederlandse turnsters trekken de positieve lijn van de Olympische Spelen deze week moeiteloos door tijdens de EK in Roemenië. Het kleine gezelschap van vier vrouwen verzekerde zich van zes finaleplaatsen.

Door Marcel Luyckx

Olympisch balkkampioene Sanne Wevers wordt in Roemenië, een land met een rijke turntraditie, met alle egards behandeld. Ze had vandaag de aandacht van de hele Sala Polivalenta toen ze aantrad voor haar kwalificatieoefening. Op de andere drie toestellen heerste rust. Wevers maakte haar reputatie waar met de tweede score van de dag.

Zelf besefte ze dat het zondag in de finale beter moet om na de olympische titel ook haar eerste Europese titel binnen te halen. ,,Mijn uitgangswaarde kan nog 0.6 omhoog. Ik draag mijn olympische titel altijd heel trots bij me, maar op zo’n moment moet ik dat even aan de kant zetten. Iedereen staat in de finale weer op nul, ook de olympisch kampioene.”

Drie finales Thorsdottir

Veelvraat van de Oranje-equipe was Eythora Thorsdottir. Ze plaatste zich voor drie finales: meerkamp (als vijfde met uitzicht op meer), balk (derde) en vloer (zesde). Tisha Volleman is de tweede Nederlandse morgenavond in de allroundfinale. De 17-jarige Brabantse volgde nagelbijtend de laatste startgroep en zag dat ze als achtste en laatste door mocht naar de sprongfinale van zaterdag.

In de schaduw van Wevers, Thorsdottir en Volleman werkte Kirsten Polderman een meer dan behoorlijke vierkamp af. De 17-jarige debutante uit Den Haag was op geen grove fout te betrappen en lijkt vanaf volgend jaar aan te kunnen sluiten bij het teamtraject richting de Spelen van 2020.

Volledig scherm
Sanne Wevers © ANP