Oranje boekt noodzakelijke zege op Angola na valse start

SamenvattingIn de race om een plek in de hoofdronde van het WK hebben de handbalsters een noodzakelijke zege geboekt op Angola. De ploeg van de Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade versloeg de fysiek sterke kampioen van Afrika met 35-28.

Oranje moest winnen na de valse start van zaterdag tegen Slovenië (26-32). De nederlaag was een fikse tegenvaller voor Nederland, dat in een poule met ook Cuba, Servië en Noorwegen bij ten minste de beste drie moet eindigen voor de hoofdronde van de mondiale eindstrijd. Zeges op Angola, Cuba (morgenochtend) en het sterke Servië (donderdag) zijn daardoor vrijwel zeker noodzakelijk, ervan uitgaande dat de handbalsters vrijdag verliezen van angstgegner Noorwegen - van die ploeg wist Nederland sinds 1999 al niet te winnen.

Nederland kwam tegen Angola in de Aqua Dome van het Japanse Kumamota eigenlijk niet in de problemen. De ploeg van Mayonnade speelde geïnspireerd. Steeds was er een kleine voorsprong, die voor rust zelfs resulteerde in een gat van vijf treffers (12-17). Na de rust kwam Angola heel even tot op drie treffers, waarna een demarrage halverwege de tweede helft het gat weer op zes doelpunten bracht. In de slotfase liep Nederland verder uit.  Kelly Dulfer speelde vandaag niet. Ze kampt met een lichte knieblessure, zo bleek uit een MRI-scan. Ook het duel met Cuba moet ze morgen sowieso missen.

Volledig scherm
Estavana Polman in actie tegen Angola. © ANP
Volledig scherm
Lois Abbingh in duel met Angola. © ANP

Lois Abbingh nam Oranje bij de hand tegen de fysieke sterke kampioen van Afrika. Ze was niet alleen goed voor 11 punten maar bracht ook veel ploeggenoten in stelling. Voor Nederlands was het fijn dat Abbingh opstond tegen Angola. Oranje heeft aan kwaliteit verloren, nu Nycke Groot, Yvette Broch en Maura Visser niet meer voor de nationale ploeg uitkomen. Martine Smeets vierde haar honderdste interland met vier treffers.

De handbalsters wonnen op vier van de laatste vijf grote toernooien een medaille: zilver op het WK 2015, zilver op het EK 2016, brons op het WK 2017 en brons op het EK 2018. Op de Spelen van Rio in 2016 eindigde de ploeg als vierde.

Volledig scherm
Estavana Polman. © ANP