Volledig scherm
Wessel Keemink baalt na de verloren wedstrijd tegen de Verenigde Staten. © ANP

Oranje kan niet stunten bij OKT in Ahoy

VS naar TokioDe Nederlandse volleyballers zijn er in Rotterdam niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Oranje ging vanmiddag in de ‘finale’ van het OKT in Ahoy in vier sets onderuit tegen wereldtopper Verenigde Staten, de nummer twee van de wereldranglijst: 18-25, 20-25, 25-17, 21-25. Voor Oranje wacht in januari een olympische herkansing.

Na de zeges van Nederland de voorbije dagen op België en Zuid-Korea hoopte een afgeladen Ahoy vanmiddag op een stunt tegen de Amerikanen. De nummer 15 van de wereld, die in 2004 voor het laatst actief was op de Olympische Spelen, leek klaar voor een klein mirakel. Oranje tankte na de vechtzege van vrijdag tegen Zuid-Korea - na een achterstand van 2-0 - gisteren vertrouwen tegen de Belgen, toch de nummer twaalf van de wereld. 

Volledig scherm
Thijs ter Horst smasht. Het Amerikaanse blok David Smith/Micah Chistenson komt er niet aan. © ANP

Naar VS bleek vanmiddag toch andere koek. In de eerste twee sets beende de ‘Lange Mannen’ de Amerikanen tot tot de 20 prima mee, waarna de VS met een demarrage toesloeg. In de derde set veerde Oranje mede door slordig spel van de Amerikanen op met uitstekend spel en sterk serveerwerk van onder anderen Nimir Abdel-Aziz (25-18).

VS stelde echter in de vierde set weer orde op zaken. Oranje mocht heel even ruiken aan een vijfde set (12-10), maar maakte drie cruciale fouten op rij, waarna de bronzen medaillewinnaar van Rio de Janeiro het ticket voor de Spelen van Tokio alsnog eenvoudig veiligstelde: 25-21.

Abdel-Aziz groeide uit tot de uitblinker, onder meer door 23 punten te maken. Van Garderen was de Nederlandse nummer twee, met 11. Zelfs de productiefste man van de Amerikanen, Matthew Anderson, kwam niet aan het totaal van Abdel-Aziz. Hij was goed voor 18 punten.

“Er was meer mogelijk geweest", sprak hij na afloop. ,,We hadden er zeker een vijfde set kunnen uithalen. Heel jammer dat het niet is gelukt. Dat neemt niet weg dat we hebben laten zien heel dicht bij de wereldtop te zitten. Als we twee weken geleden hadden geweten dat we tegen de Amerikanen zo goed zouden spelen hadden we het toernooi al geslaagd genoemd”, vervolgde Abdel-Aziz. “Achteraf gezien hadden we nu meer gewild. Maar ik ben trots op het team, we hebben het geweldig gedaan. Natuurlijk krijgen we in januari nog een kans op kwalificatie. Dat toernooi is ongetwijfeld echter nog zwaarder.”

Bondscoach Roberto Piazza had eveneens het gevoel dat er meer mogelijk was geweest, zei hij bij de NOS. “In elke set hebben we kansen gehad om te winnen. Na de derde was dat vooral ook in de vierde set heel goed mogelijk geweest. Misschien waren we op een gegeven moment echter iets te veel gefocust op een beslissende set, en niet op elk afzonderlijk punt. Dat is jammer. Verder ben ik trots op wat de spelers hier hebben laten zien. Vergeet niet dat we tegen de nummer twee van de wereld hebben gespeeld. Het was heel goed.”

‘Kans van ons leven’
Nimir Abdel-Aziz: ,,Er was meer mogelijk geweest. We hadden er zeker een vijfde set kunnen uithalen. Heel jammer dat het niet is gelukt. Dat neemt niet weg dat we hebben laten zien heel dicht bij de wereldtop te zitten. Als we twee weken geleden hadden geweten dat we tegen de Amerikanen zo goed zouden spelen hadden we het toernooi al geslaagd genoemd. Achteraf gezien hadden we nu meer gewild. Maar ik ben trots op het team, we hebben het geweldig gedaan. Natuurlijk krijgen we in januari nog een kans op kwalificatie. Dat toernooi is ongetwijfeld echter nog zwaarder.”

Volledig scherm
Nimir Abdel-Aziz baalt. © ANP

Technisch directeur Joop Alberda van de volleybalbond zei tegen de NOS trots te zijn op de prestatie van Oranje. ,,We hebben opnieuw laten zien dat we heel goed kunnen meekomen met de wereldtop. Alleen zijn we nog niet constant genoeg. Het verschil zit in details. Maar deze prestaties geven heel veel vertrouwen, ook met het oog op het naderende Europees kampioenschap. We hebben met name in de derde set laten zien heel veel potentie te hebben.”

Volledig scherm
Dit gebeurde vanmiddag niet. © ANP

Oranje nam in 2004 voor de laatste keer deel aan de Olympische Spelen, destijds in Athene. De ‘Lange Mannen’ veroverden in 1996 in Atlanta de olympische titel, onder leiding van toenmalig bondscoach Alberda.

Nederland had eerder in Ahoy gewonnen van Zuid-Korea (3-2) en België (3-0). De Amerikanen, nummer twee van de wereld en winnaar van brons op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, wonnen al hun wedstrijden.