Volledig scherm
Hockeyster Ellen Hoog © anp

Oranje-sporters ondanks chaos naar atletendorp

De Nederlandse sporters die onderweg zijn naar Rio Janeiro, zullen bij aankomst gewoon hun intrek nemen in het olympisch dorp. Dat meldde sportkoepel NOC*NSF zondag, nadat eerder duidelijk was geworden dat het Australische team vanwege de slechte omstandigheden in het dorp voorlopig uitwijkt naar hotels.

Nederland deelt de mening van Australië. ,,We zijn geconfronteerd met gebreken die we op geen enkele manier konden verwachten", aldus chef de mission Maurits Hendriks. ,,Bij iedereen komen zaken aan het licht na het eerste gebruik. Kort samengevat gaat het om lekkages van water, gas en stroomstoringen. We hebben non-stop gewerkt aan oplossingen. Ons gebouw was aanvankelijk een van de slechtsten. Dat zorgde ervoor dat wij hoog op de prioriteitenlijst kwamen en zeer veel hulp van geweldige jonge Brazilianen hebben gekregen."

Hendriks en zijn staf zijn sinds dinsdag in het olympisch dorp. De situatie bleek in gebouwen van andere landen ook slecht te zijn. ,,Natuurlijk is dit een forse tegenvaller. Het treft alle deelnemende landen. We gaan er zo goed mogelijk mee om en gaan ervan uit dat onze sporters dat ook doen. Alles is erop gericht dat zij hun voorbereiding zo goed mogelijk kunnen doen. En zoals een topsporter gewend is moet hij zich daar in alle omstandigheden aan aanpassen.''

De eerste 77 Nederlandse sporters arriveren zondag. Voor die groep is het sowieso mogelijk het olympisch dorp in te gaan, aldus Hendriks. ,,Vanaf nu zullen we per dag een inschatting maken voor de volgende aankomst. Het werk gaat onverminderd verder en leidt tot goede resultaten. In tegenstelling tot andere landen hoeven wij vooralsnog niet uit te wijken naar andere accommodaties. Maar ook daar zijn we op voorbereid. De situatie is verre van ideaal op dit moment, dat mag duidelijk zijn. In al onze afwegingen staat de veiligheid steeds bovenaan. De veiligheid gaat boven medailles.''

  1. Hoe verloopt het WK rugby? ‘Die vele rode kaarten zinnen me niet, zo gaat de lol eraf’
    Tim Visser

    Hoe verloopt het WK rugby? ‘Die vele rode kaarten zinnen me niet, zo gaat de lol eraf’

    Het kaf is van het koren bij het WK rugby in Japan. Morgen en zondag vinden daar de kwartfinales plaats. Voldoet het WK aan de verwachtingen? Wat valt tegen? Wie verrast? Of is het toch weer een toernooi van de ‘usual suspects’? We belden met voormalig toprugbyer Tim Visser. The Dutch Legend is commentator bij Ziggo Sport. ,,Nieuw-Zeeland tegen Ierland had de finale moeten zijn.”