Volledig scherm
Jan Pesman in 1952. © anp

Oud-schaatser Pesman (82) overleden

Oud-schaatser Jan Pesman is donderdag op 82-jarige leeftijd in Delfzijl overleden. De schaatsbond KNSB heeft dit vandaag bevestigd. Bij de Olympische Winterspelen van 1960 in Squaw Valley won hij op de 5000 meter de bronzen medaille.

Volledig scherm
© anp

Pesman kwalificeerde zich van 1957 tot en met 1960 voor alle EK's en WK's. Hij had echter een te zwakke sprint en slaagde er daarom nooit in een allroundtitel te veroveren. In 1959 eindigde hij als vijfde bij zowel de EK als WK allround. Bij de WK won hij de 5000 meter en werd tweede op de 10.000 meter.

Na het olympische brons in 1960 gaf hij bij de Spelen alles om goud op de 10 kilometer te pakken. Maar hij ging veel te snel van start en redde het niet. Na deze teleurstelling beëindigde hij meteen zijn loopbaan.

  1. De onmogelijke keuze: wie is de beste sporter van de wereld?
    Laureus Awards

    De onmogelij­ke keuze: wie is de beste sporter van de wereld?

    LeBron James of Eliud Kipchoge? Of misschien toch Lewis Hamilton. In Nederland is het elk jaar al lastig om bij het Sportgala de beste sporter van het land te bepalen, vanavond wordt in Monaco, in een setting met hoog glamourgehalte, de prijs voor beste sporter ter wereld uitgereikt: de Laureus Award. Een prijsuitreiking voor de bekendste sporters ter wereld, die wordt beschreven als ‘de Oscars van de sportwereld.’