Volledig scherm
Wilt Chamberlain als speler van Los Angeles Lakers in 1973. © ASSOCIATED PRESS

Oud scoreblaadje uit NBA is nu een ton waard

Het lijkt een simpel A4'tje. De kans is echter groot dat het handgeschreven blaadje met de karakteristieken van de basketbalwedstrijd tussen Philadelphia Warriors en New York Knicks in 1962 minimaal 100.000 dollar gaat opleveren. Het gaat dan ook niet zomaar om een wedstrijd, maar om het NBA-duel waarin Wilt Chamberlain maar liefst 100 punten bij elkaar gooide.

De legendarische Amerikaan is de enige basketballer ooit die 100 punten maakte in een wedstrijd in de NBA. Chamberlain deed dat op 2 maart 1962 in Hershey, in de staat Pennsylvania. De Warriors wonnen dat historische duel met 169-147. Een scoreblaadje van die wedstrijd dat in handen was van een statisticus van de Knicks bracht enkele jaren geleden bijna 90.000 euro op.

Nu is een scoreformulier opgedoken waarop de handtekening van Chamberlain staat. Het blaadje behoort toe aan Toby DeLuca, die jarenlang alle statistieken van de NBA verzamelde voor media uit Philadelphia. In april wordt het A4'tje te koop aangeboden via de website van SCP, dat gespecialiseerd is in het veilen van sportmemorabilia.

Volledig scherm
  1. De onmogelijke keuze: wie is de beste sporter van de wereld?
    Laureus Awards

    De onmogelij­ke keuze: wie is de beste sporter van de wereld?

    LeBron James of Eliud Kipchoge? Of misschien toch Lewis Hamilton. In Nederland is het elk jaar al lastig om bij het Sportgala de beste sporter van het land te bepalen, vanavond wordt in Monaco, in een setting met hoog glamourgehalte, de prijs voor beste sporter ter wereld uitgereikt: de Laureus Award. Een prijsuitreiking voor de bekendste sporters ter wereld, die wordt beschreven als ‘de Oscars van de sportwereld.’