Volledig scherm
© BSR Agency

Papendal gesloten en bewaakt na ‘stiekeme’ trainingen

Trainen op Papendal: het had, eerder deze week, niet mogen gebeuren. En het gebeurt ook niet meer. Dat stelt NOC*NSF. Het nationale sportcomplex bij Arnhem is gesloten en bewaking op het terrein ziet toe of de regels worden gerespecteerd.

Woensdag meldde de Volkskrant dat er door groepjes atleten nog altijd werd getraind op de Atletiekbaan. Met toestemming van de Atletiekunie, vertelden coaches. Dat was een misverstand, zegt sportkoepel NOC*NSF, ook verwijzend naar het statement van gisteren van de Atletiekunie. ,,Er wordt niet meer georganiseerd getraind op Papendal”, zegt een woordvoerder. ,,Hooguit dat mensen die in de omgeving wonen er komen voor hun persoonlijke training. Maar er staan overal toegangshekken en slagbomen. Praktisch is het terrein afgesloten.”

NOC*NSF erkent dat het merkwaardig zou zijn geweest als zou worden opgeroepen om niet meer gezamenlijk te trainen en alle trainingslocaties te sluiten, maar dat op het op eigen complex toch wordt doorgetraind. ,,Dat had niet gemogen gebeuren.”

Quote

Vier jaar lang werken naar één wedstrijd en dan mag je ineens niet meer trainen

Dafne Schippers

Schippers

Dafne Schippers legde gisteravond uit waarom ze het logisch vond dat er toch atleten te vinden waren op de atletiekbaan op Papendal. ,,Ik denk dat jullie als geen ander begrijpen dat mensen iets gaan proberen zolang de Spelen op het programma staan.”

„Atleten in Amerika, Jamaica enzovoort staan ook niet stil”,  aldus de Utrechtse atlete op de Facebookpagina van Topatletieklive. „Maar nee, ook wij mogen niet trainen, die regel is voor iedereen gelijk. Mij geeft het erg veel onrust... Kun je je een beetje inleven? Vier jaar lang werken naar één wedstrijd en dan mag je ineens niet meer trainen, geen trainingen meer met je coach, geen krachttrainingen, alleen joggen door het bos. Het is allesbehalve ideaal, maar uiteindelijk gaat het om wereldbelangen op dit moment en moeten we er het beste van maken met zijn allen.”

Schippers is op Papendal niet over een hek geklommen of beschikt ze over een sleutel. Volgens de Zwitserse bondscoach Laurent Meuwly in de Volkskrant mogen de atleten gebruik maken van de faciliteiten. ,,Zolang we met groepjes van maximaal drie atleten werken.”

Zolang Nederland niet kiest voor complete isolatie, hopen de coaches de atletiekbaan op Papendal te kunnen blijven gebruiken. Assistent-coach Bram Peters: ,,De atletiekunie is er nu nog mee akkoord. We trainen soms ook op de atletiekbaan in Wageningen en grotendeels in de bossen. Natuurlijk is het maatschappelijk onverantwoord om in grote groepen te werken, we houden het klein. We zien het niet als een probleem, maar als een uitdaging. En wie verkouden is, blijft meteen thuis.”