Volledig scherm
Bibian Mentel. © Getty Images

Paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel stopt

Drievoudig paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel keert definitief niet terug als topsportster. Nadat ze in Pyeongchang al zei dat het haar laatste optreden was geweest bij Paralympische Spelen heeft ze nu de knoop doorgehakt: ook WK-deelname zal er niet meer van komen.

Volledig scherm
Bibian Mentel. © AP

Mentel (46) veroverde tijdens de Paralympische Spelen van Sotsji 2014 goud op de snowboardcross, een titel die ze vier jaar later in Pyeongchang wist te prolongeren. In Zuid-Korea won ze bovendien goud op het onderdeel banked slalom. ,,Ik zal altijd blijven snowboarden. Wellicht dat ik nog wat wedstrijden op uitnodiging zal doen, maar in het wereldbekercircuit zal ik waarschijnlijk niet meer actief zijn", zei Mentel bij De Wereld Draait Door. Op de vraag of hiermee haar topsportloopbaan ten einde was, antwoordde Mentel na een korte pauze bevestigend.

Bij Mentel werd op 27-jarige leeftijd botkanker geconstateerd waarna een onderbeen werd geamputeerd. Daarna keerde de kanker diverse keren terug. Ook nu, vertelde ze. ,,Op dit moment is dat onder controle en ik hoop dat dat goed gaat."

Mentel blijft actief in het snowboarden. De geboren Utrechtse wordt ambassadeur van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). ,,Op die manier wil ik heel veel kinderen met een beperking enthousiasmeren voor de sport."

Volledig scherm
Bibian Mentel. © AP
Volledig scherm
Bibian Mentel. © anp
Volledig scherm
Bibian Mentel. © Marco Okhuizen