Volledig scherm
© EPA

Poetin blokkeert deelname Russische sporters onder neutrale vlag niet

Vladimir Poetin zal de Winterspelen niet boycotten. De Russische president geeft aan dat de regering zal toestaan dat Russische sporters onder een neutrale vlag meedoen aan de Spelen van Pyeongchang.

Poetin reageerde woensdagmiddag op het besluit van het IOC om zijn land te schorsen voor de Spelen van februari in Zuid-Korea. Alleen Russische atleten die nooit op dopinggebruik zijn betrapt en de afgelopen jaren buiten Rusland op doping zijn getest, mogen onder neutrale vlag meedoen. Poetin zei niet te begrijpen waarom die sporters niet gewoon onder Russische vlag mogen deelnemen.

Volledig scherm
Het hoofdkantoor van het Russisch Olympisch Comité in Moskou. © EPA

,,Ze hebben hun hele carrière getraind voor deze Spelen. Voor deze sporters is het erg belangrijk", vertelt Poetin. De president van Rusland gaf ook aan dat de beschuldigingen over een systematisch dopingsysteem in zijn land volgens hem ongegrond zijn. ,,De uitspraak van het IOC is oneerlijk."

Inmiddels zijn wel 25 Russische deelnemers aan die Spelen van 2014 betrapt op het gebruik van ongeoorloofde middelen. Onder hen bevinden zich maar liefst elf medaillewinnaars. Eerder op woensdag werd bekend dat 22 Russische wintersporters naar het internationale sporttribunaal CAS stappen om hun uitsluiting voor de Spelen in Pyeongchang aan te vechten.

Van die bewuste sporters is bekend dat zij op de vorige Winterspelen in Sotsji ongeoorloofde middelen hebben gebruikt. Olympisch kampioenen Aleksander Zoebkov and Dmitri Troenenkov (beiden bobslee), Alexander Legkov (langlaufen) en Aleksander Tretiakov (skeleton) horen bij de sporters die zich bij het CAS hebben gemeld.

Een speciale commissie gaat nu bepalen welke Russische sporters wel naar Pyeongchang mogen. Mochten zij een gouden medaille winnen, dan wordt de olympische vlag gehesen en zal de olympische hymne in plaats van het Russische volkslied klinken.