Volledig scherm
President Poetin in 2010 tijdens een judotraining. © epa

Poetin zondag bij WK judo, maar Oranje is dan al weg

Als de wereld niet nog meer in brand komt te staan, zal Vladimir Poetin zondag in Tsjeljabinsk de laatste dag van de WK judo bijwonen. Officieel wordt zijn bezoek nooit aangekondigd, maar een lid van het organisatiecomité verklapte gisteren dat de Russische president, zelf in het bezit van de zwarte band, de titelstrijd zeker met een bezoek zal vereren.

Het betekent niet dat de Nederlanders nog hoeven na te denken of ze Poetin, na de ramp met de MH17, een hand zullen geven als ze van hem een medaille krijgen. Zondag zijn de landenwedstrijden en daar doet Nederland niet aan mee. Onze judoka's vliegen die dag naar huis.

Poetin bezocht vaker de altijd spectaculaire ploegenstrijd, onder meer bij de EK van 2010 in Wenen. Toen lagen er sluipschutters op het dak. Ook in Tsjeljabinsk zullen de veiligheidsmaatregelen enorm zijn. De stad met ruim een miljoen inwoners ligt diep in Rusland, in de Oeral, en is geen internationaal bezoek gewend, hoewel er al een wereldbekerwedstrijd schaatsen en de EK judo plaatshadden. In januari 2015 strijden de schaatsers in Tsjeljabinsk om de Europese titels.

Kim Polling, de grote Nederlandse favoriete, kwam gisteren in Tsjeljabinsk aan en keek haar ogen uit. Overal in de stad hangen grote foto's van topjudoka's, onder wie Dex Elmont. Op één ervan staat ook president Poetin, die judoënd een tegenstander omver werpt.

Polling komt vrijdag in actie. Gisteren, op de tweede WK-dag, verschenen er geen Nederlanders op de mat. Vandaag strijden Sanne Verhagen in de klasse tot 57 kilo en Dex Elmont in die tot 73 kilo.