Primeur bij FBK Games: de digitale haas

VideoEen noviteit bij de Fanny Blankers Koen Games, vandaag in Hengelo: de WaveLight. Een digitale tempomaker, die middels flikkerende lampjes het gewenste tempo aan de atleten aangeeft langs de piste.

Door Arjan Schouten

Een heuse primeur, bij de FBK Games in Hengelo. Nooit eerder gebruikt tijdens een officiële atletiekwedstrijd, maar vandaag is de vuurdoop van het WaveLight-systeem in Nederland.

Het concept is zo simpel als maar zijn kan. Lampjes langs de 400 meter-baan flikkeren met de atleten mee langs de rand van de piste in het gewenste tempo waar de ‘hazen’ (tempomakers) zich aan moeten houden. Ook kan het tempo van de lampjes bijvoorbeeld ingeprogrameerd worden op een Nederlands record of wereldrecord, om het publiek in één oogopslag te kunnen tonen wat de race statistisch waard is en hoe snel er nu werkelijk gelopen wordt.

Managementsbureau Global Sport Communications heeft bij de wereldatletiekfederatie IAAF toestemming gekregen om het systeem bij de FBK Games - een World Challenge-meeting - te gebruiken. Volgens oud-atleet en GSC-directeur Jos Hermens ‘de toekomst’ van de atletieksport. ,,Maar het systeem is ook heel eenvoudig in trainingen toe te passen, met meerdere atleten tegelijk. Er kan namelijk gewerkt worden met verschillende kleuren, zo kan iedere atleet bijvoorbeeld zijn eigen kleur volgen.’’

Volledig scherm
De aanleg van de digitale haas in Hengelo. © FBK Games
Volledig scherm
De aanleg van de digitale haas in Hengelo. © FBK Games