Publiekslieveling Paul Lim (63) zorgt voor sensatie

VideoPaul Lim heeft voor een sensatie gezorgd op het WK darts. De 63-jarige darter uit Singapore, die in 1990 als eerste speler een negendarter gooide op een WK, versloeg in de eerste ronde Welshman Mark Webster met 3-2.

Nabeschouwing

Volledig scherm
Paul Lim viert de zege op Mark Webster © Lawrence Lustig/PDC

Door Pim Bijl

Plots werd in een paleis in Noord-Londen vol duizenden beschonken, feestvierende mensen minutenlang 'Singapore, Singapore, Singapore' gescandeerd.

En daarna ging het van 'We love you, Paul Lim, we do' naar 'There's only one, Paul Lim'.

Paul Lim is een vriendelijk ogende man uit Singapore van 63 jaar. Op handen gedragen wordt hij in Alexandra Palace. Voor de reden moeten we bijna dertig jaar terug in de tijd.

Tegenwoordig zijn er op YouTube langer dan een uur durende compilaties te vinden van alle negendarters die er in het darts zijn gegooid. Maar in 1990 was een negendarter, met negen pijlen 501 uitgooien, nog een bizarre droom.

Eerste negendarter op WK
Lim bracht daar dat jaar verandering in door de eerste negendarter ooit op het WK te gooien.Hij gooide de perfecte leg met twee scores van 180 en een finish van 141 (triple 20, triple 19 en dubbel 12). Bekijk de beelden vooral, zouden we zeggen (zie onder dit stuk). De ontlading daarna was gigantisch.

Lim ongelovig rondhuppelend, terwijl alle fans opstonden om hem een hard en lang applaus te geven. 52.000 pond leverde hem het kunststukje van het darts op.Lim hield er in het darts een mythische status aan over. Gechargeerd gezegd heeft hij zijn hele carrière gebouwd rond één leg.

Ook gisteren werd de man uit Singapore weer als een legende ontvangen in Alexandra Palace. The Singapore Slinger, zoals zijn bijnaam luidt, speelde in de voorrondes tegen de debutant Kai Fan Leung uit Hongkong. Die had ontzag voor zijn tegenstander, die de negendarter gooide toen hij zeven jaar was, en stond later op de avond doodleuk mee te juichen bij beslissende punten voor zijn grote voorbeeld. Gedragen door de massale steun van het publiek won Lim van Mark Webster.

Zo keert de legende later dit toernooi terug voor ronde twee.In 2014 blikte hij bij de BBC terug op het moment dat volgens hem zijn leven voorgoed veranderde. ,,Nog altijd word ik op straat een legende genoemd. Zonder die negendarter... ik denk niet dat iemand dan zou weten wie ik ben. Het was de start van een nieuw, beter leven."

Geluk
Waarom juist hem het lukte? ,,Ik denk dat ik geluk had. Er moet boven iets van een dartsgod zijn geweest, die mij steunde."

Verder dan de kwartfinale kwam Lim nooit. Maar dat is niet erg. In 67 seconden maakte hij zich al - Lim houdt van overdrijven - onsterfelijk.

Uitslagen eerste ronde vanavond
M. Webster (Wal, 30) - Lim (Sin) 2-3
Gurney (Wal, 4) - R. Huybrechts (Bel) 3-1
Suljovic (Oos, 5) - Painter (Eng) 3-0
voorronde (best of 3 sets): Leung (HKg) - Lim (Sgp) 0-2

Bekijk HIER alle uitslagen en het complete programma

Volledig scherm
Mark Webster loopt weg na zijn ontluisterend nederlaag tegen de 63-jarige Paul Lim. © Lawrence Lustig/PDC

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Afsluiting

Met de sensationele zege van Paul Lim (63) op Mark Webster sluiten we dit liveblog af. Bedankt voor het volgen en tot morgen.

Zege Lim

Paul Lim, de kleine man uit Singapore, die in 1990 als eerste een negendarter gooide op het WK, blijft zijn triples gooien. En met rake dubbel 20 zorgt hij voor een sensatie in Ally Pally. Zijn tegenstander in de tweede ronde is Gary Anderson

Volledig scherm
© PRO SHOTS

Leg voor Lim

En ja hoor, het publiek in Ally Pally gaat uit zijn dak. Lim pakt ook de tweede leg in de beslissende set

Set voore Webster

Het publiek vindt het niet leuk, maar Mark Webster pakt de leg en dus de vierde set. Webster op 93 gemiddeld, 96 voor Lim

Leg voor Webster

Veen boeh-geroep voor Webster als hij probeert uit te gooien, maar de man uit Wales maakt er 2-2 van in legs.

Alweer leg voor Lim

Misser van Paul Lim op dubbel 16. Webster ontsnapt, maar kan ook niet uit op dubbel 20, zijn favoriete dubbel. Lim profiteert en pakt de leg. 0-2 in legs.

Leg voor Lim

Onder aanvoering van het publiek gaat de 63-jarige Paul Lim maar door. Ook de eerste leg in de vierde set is voor de kleine man uit Singapore

Set voor Lim

Zesde 180 voor de 63-jarige Paul Lim. En het publiek gaat uit zijn dak, zeker als hij ook nog eens de set pakt

Leg voor Lim

Mark Webster blijft het lastig houden tegen Paul Lim, die een voorsprong pakt van 1-2 in legs in de derde set. Het publiek gaat achter de man uit Singapore staan.

Voorsprong

De 63-jarige Paul Lim pakt de eerste leg van de derde set en staat voor het eerste deze partij op voorsprong

Set voor Lim

De 63-jarige Lim verrast Webster en maakt gelijk in sets, Ruim 94 gemiddeld voor Webster, bijna 100 voor de legende, die in 1990 de eerste negendarter gooide op het WK

Leg voor Lim

Lim een finish van 64 neemt Lim een voorsprong in deze set.

Leg Webster

Mark Webster is de eerste darter in deze partij die zijn eigen leg houdt. Lim doet het daarna ook en maakt er 1-1 in legs van.

Set Webster

Met de nodige moeite pakt Webster de eerste set tegen Lim.

Gelijk

Lim gooit 116 net niet uit, Mark Webster overkomt hetzelfde met 130. Met een rake dubbel 5 maakt Lim er 2-2 in legs van.

Leg Webster

Met de derde break op rij maakt Mark Webster er 2-1 in legs

Leg Webster

Eerste 180 van Mark Webster en The Spider pakt de eerste leg

Darteritus

Webster, bijgenaamd The Spider, kampte in zijn carrière een tijdje met de gevreesde dartersziekte darteritus, maar lijkt daar nu helemaal van af.

Opkomst

Lim, de man van de eerste negendarter op een WK (zie de video lager)en Webster komen op voor de laatste partij van de avond.

Volledig scherm
Paul Lim viert zijn zege in de voorronde. © Lawrence Lustig/PDC

Webster

Webster werd in 2008 wereldkampioen bij de BDO. Sinds zijn overstap in 2010 naar de PDC is een derde plaats op het WK zijn beste prestatie. In die 'troostfinale' versloeg de 34-jarige darter Raymond van Barneveld met 10-8. Het jaar erna werd de strijd om, de derde en vierde plek weer afgeschaft.

laad oudere berichten