Volledig scherm
© YouTube.com/Lrytas.lt

Racistische basketbalbaas: Stel nooit meer dan twee zwarten tegelijk op

Gedvydas Vainauskas, voorzitter van top basketbalclub Lietuvos Rytas uit Litouwen, gaf wel een heel opmerkelijk antwoord op de vraag hoe zijn club zo succesvol kan zijn. ,,Niet meer dan twee zwarte spelers tegelijk opstellen. Zodra dat wél gebeurt, wordt het moeilijk."

,,Onze coach stelde dit seizoen graag zwarte spelers op, om ze onder controle te kunnen houden. Plots stonden er vier zwarten samen op het veld. Die speelden als een afgezonderd groepje. Dat werkt niet."

De uitspraken van Vainauskas bleven niet zonder gevolg. Coach Tomas Pacesas bood onmiddellijk zijn ontslag aan. De Europese basketbond besliste om een disciplinaire procedure op te starten tegen Vainauskas, maar die hield de eer aan zichzelf en stopte als voorzitter.

Vainauskas is niet de eerste clubvoorzitter die zich waagt aan racistische uitlatingen tegenover donkere spelers. Drie jaar geleden moest Donald Sterling, op dat moment eigenaar van NBA-club LA Clippers, opstappen na racistische uitspraken. De NBA schorste Sterling vervolgens voor het leven.