Volledig scherm
© ap

Russen schakelen huurmoordenaar in voor shorttrack

Sotsji 2014De Russen hebben een huurmoordenaar ingehuurd om een klusje te klaren in de shorttrackhal. Viktor Ahn, in een vorig leven nog Zuid-Koreaan, moet het organiserende land aan eremetaal helpen.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© ap

Soms is het net alsof hij er niet is. Ronde na ronde gaat de wedstrijd langs hem heen. Hij laat zich meeglijden, verstopt zich achter de lijven van de andere rijders. Hij wiegt ze in slaap, één voor één, hij laat ze denken dat hij niet bestaat - en dan slaat hij toe. Eén, twee halen met zijn ijzers en het is gebeurd. Binnendoor, buitenom, dwars door ze heen: hij slacht ze af zoals hij dat wil.

Viktor Ahn is geen shorttracker. Hij is een huurmoordenaar.

De Russen in de shorttrackhal worden gek als hij het ijs betreedt. Eerder deze week won hij Ruslands eerste shorttrackmedaille, toen hij derde werd op de 1500 meter - stiekem toch een beetje teleurstellend. Maar eigenlijk is Ahn helemaal geen Rus. Hij is in Rusland terechtgekomen zoals hij inhaalt op de schaats: uit het niets. Vier jaar geleden heette hij nog Ahn Hyun-soo en stond er een Zuid-Koreaans vlaggetje achter zijn naam tijdens de televisie-uitzendingen.

Held
Drie keer olympisch goud, twintig keer wereldkampioen - Ahn was de Sven Kramer van het Zuid-Koreaanse shorttracken. Held in eigen land, gevreesd over de grens. Maar in 2006 ging het mis, op het WK. De Koreanen reden meer tégen elkaar dan mét elkaar, Ahn werd de boarding in gereden door zijn eigen landgenoten, de sfeer in de ploeg was om te snijden. Terug op het vliegveld in Seoul barstte de bom toen Ahns vader de vice-president van de Koreaanse schaatsbond op zijn kanis sloeg. De ploeg viel uiteen in twee kampen die niet met elkaar praatten, niet op dezelfde hotelverdieping wilden slapen en niet bij elkaar in het vliegtuig wilden zitten.

Het werd dus Viktor Ahn, en geen John of Joe Ahn. Ahn koos zijn 'Russische' voornaam heel bewust. Viktor verwijst naar de Russisch-Koreaanse rocker Viktor Tsoi - en de betekenis van Viktor is 'De Overwinnaar'. Ahn is naar Sotsji gekomen om zich te wreken. Hoe meer slachtoffers er vallen, hoe beter.

Tweede leven
Of Ahn in zijn tweede leven als huurmoordenaar net zo goed is als in zijn eerste leven moeten deze Spelen uitwijzen. Maar op het ijs is het soms net alsof hij een andere sport beoefent dan de andere schaatsers. Alles wat hij doet, is vloeiend. Hij duikt in gaatjes die er niet zijn en als hij aanzet, lijken de anderen net een stel krabbelaars.

Daan Breeuwsma, lid van de Nederlandse estafetteploeg: 'Hij is soms onhoudbaar. De manier waarop hij passeert: het kan helemaal niet. Als hij achter je rijdt, weet je dat je een probleem hebt. Je kijkt, je zoekt waar hij zit, je denkt dat de deur dicht is - en ineens rijdt hij voor je.

Slangenmens
Niels Kerstholt heeft zijn computer vol staan met filmpjes van Ahn. 'Hij is een slangenmens. Zo flexibel. Zo lenig. Hij rijdt met een extreem kromme rug, zijn heup- en kniehoeken kunnen bijna niet. Hij is van elastiek.'

Ahn is een legende en de maatstaf voor veel, zo niet alle shorttrackers. Toen hij jaren terug eens op het podium stond, sloop Kerstholt de kleedkamer in om Ahns schaatsen te onderzoeken. 'We wilden weten met welk materiaal hij reed, hoe hij zijn schaatsen sleep. Wij rijden nu met dezelfde rondingen.'