Volledig scherm
Joeri Ganoes. © REUTERS

Russische antidopingbaas wil grote schoonmaak

Joeri Ganoes, de baas van het Russische antidopingbureau Rusada, roept op tot een grote schoonmaak bij de Russische atletiekfederatie. Dat doet hij in een brief aan het Russisch Olympisch Comité. 

Volgens Ganoes moeten alle leidinggevende officials, inclusief voorzitter Dmitri Sjljachtin, vertrekken en dienen ook de coaches van de nationale atletiekteams hun functies neer te leggen. De directeur van Rusada wil met de grondige reorganisatie een brede deelname van Russische atleten aan de Olympische Spelen van Tokio 2020 mogelijk maken.

Rusada en de Russische atletiekfederatie werden in 2015 geschorst vanwege een systematisch dopingnetwerk, dat door de staat werd ondersteund. Rusada kreeg vorig jaar de officiële status terug, maar de Russische atletiekfederatie is nog altijd geschorst. De internationale atletiekfederatie IAAF wil de mondiale schorsing pas opheffen als er ingrijpende hervormingen hebben plaatsgevonden. Komende maand buigt het IAAF-bestuur zich opnieuw over de Russische kwestie.

  1. Joost Luiten wendt zich tot sportpsycholoog

    Joost Luiten wendt zich tot sportpsy­cho­loog

    Joost Luiten heeft de hulp ingeroepen van een sportpsycholoog. De bekende Engelse perfomance coach Karl Morris moet de Nederlandse topgolfer helpen bij het putten. Dat meldt de 33-jarige Rotterdammer op zijn website. ,,Ik merk dat ik mezelf te veel druk opleg bij het putten, als het al een tijd niet echt lekker loopt wordt het ook een mentaal iets. Dan moet je iets durven veranderen, of iemand toevoegen aan je team en dat wordt Karl dus.”