Volledig scherm
Danis Zaripov (l). © AP

Russische dopingzondaar Zaripov kan toch naar winterspelen

De dopingschorsing van de Russische ijshockeyer Danis Zaripov is van twee jaar teruggebracht naar zes maanden. Het betekent dat de 36-jarige international vanaf morgen weer speelgerechtigd is en in principe met de Russische ploeg mee kan naar de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

Zaripov werd eerder dit jaar geschorst na een positieve dopingtest. De drievoudig wereldkampioen tekende met succes protest aan, want de internationale ijshockeyfederatie IIHF schold hem de straf woensdag min of meer kwijt. Aangezien hij al vanaf mei niet meer mocht spelen, zitten de zes maanden die overbleven er op.

,,We hebben uitgebreide documentatie en bewijs van deskundigen gekregen waardoor we nu kunnen concluderen dat Zaripov niet opzettelijk doping heeft gebruikt'', luidde een verklaring van de IIHF.

Of Zaripov in februari inderdaad actief is op de Winterspelen in Zuid-Korea, is nog de vraag. Rusland staat nog altijd onder curatele van het mondiale antidopingbureau WADA vanwege het omvangrijke dopingschandaal in het land. Het Internationaal Olympisch Comité besluit op 5 december of Rusland mag meedoen.

AK Bars Kazan, de club van Zaripov, reageerde verheugd op het nieuws. ,,We hebben altijd geweten dat Zaripov een eerlijke sportman is en wij geloofden in zijn onschuld.''

  1. LIVE: Klaasen tegen Dekker en wat kan Wattimena?

    LIVE: Klaasen tegen Dekker en wat kan Wattimena?

    Vandaag de avondsessie van dag drie van het WK darts. Wie volgt Michael van Gerwen naar de tweede ronde? Benito van de Pas in ieder geval niet, hij verloor. Of Jermaine Wattimena? Of Jelle Klaasen die tegen Jan Dekker speelt? Vanaf 20.00, eerste ronde (best of 5 sets. voorronde best of 3 sets) voorronde: Smith (Can)- Humphries (Eng) 0-0 Cullen (Eng, 19) - Wattimena (Ned) 0-0 Klaasen (Ned, 12) - Dekker (Ned) 0-0 Anderson (Sch, 3) - J. Smith (Can)/Humphries (Eng) 0-0