Volledig scherm
Sanne Wevers tussen de Franse Marine Boyer (brons) en de Belgische Nina Derwael (zilver). © AFP

Sanne Wevers pakt Europese titel op de balk

Sanne Wevers heeft voor het eerst in haar loopbaan de Europese titel veroverd op de balk. De regerend olympisch kampioene op dat toestel kwam in Glasgow tot een score van 13,900.

Daarmee was ze, na een haperende oefening in de kwalificaties, in de finale een klasse apart. Het zilver ging naar de Belgische Nina Derwael in 13,600. Ze had kort ervoor al goud veroverd op brug. Brons was voor de Française Marine Boyer: 13,166. De Duitse Pauline Schäfer, regerend wereldkampioene, viel van het toestel.

Wevers had zaterdag met het team al brons veroverd in de landenfinale. Na haar zege op de Spelen van Rio kende ze een minder 2017 met slechts de vijfde plaats bij de EK in Cluj en een voortijdige aftocht bij de WK in Montreal. In Glasgow, op de plaats waar ze drie jaar geleden met WK-zilver internationaal definitief doorbrak, haalde ze weer haar vertrouwde niveau.

Wonen in Glasgow

Wevers kende een dip nadat ze in 2016 de olympische titel had veroverd. Maar de 26-jarige turnster, afkomstig uit Oldenzaal maar al jaren wonend in Heerenveen, kon in Glasgow die periode definitief afsluiten. ,,Ik voelde al dat het goed zat, maar wist niet of het er hier al uit zou komen'', vertelde ze nadat ze goud had veroverd. 

,,Misschien moet ik hier gaan wonen'', lachte ze. Tien jaar geleden won ze in Glasgow voor het eerst een wereldbekerwedstrijd. Drie jaar geleden pakte ze in dezelfde megahal waar deze week in vier dagen tijd een EK werd afgewerkt zilver in de WK-finale op haar geliefde balk. Een jaar later volgde het goud in Rio dat haar leven op zijn kop zette. ,,Het is belangrijk dat je teruggaat naar wie je bent. Dat je zelf bepaalt waar je staat in het leven. Ik heb mentaal de afgelopen twee jaar stappen gemaakt.''

Bekijk hieronder hoe Sanne in het leven staat:

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© REUTERS