Nazi Paikidze-Barnes
Volledig scherm
Nazi Paikidze-Barnes © Instagram

Schaakkampioen boycot wedstrijd in Iran vanwege hoofddoek

Nazi Paikidze-Barnes, een schaakkampioene uit de Verenigde Staten, heeft laten weten dat ze het wereldkampioenschap schaken dat volgend jaar in Iran plaatsvindt, zal boycotten. De vrouw is het er niet mee eens dat ze verplicht wordt om een hoofddoek te dragen.

Op haar eigen Instagramaccount verklaarde Paikidze-Barnes, een Georgische-Amerikaanse die in Rusland geboren werd, dat de verplichting om een hoofddoek te dragen een mensenrechtenkwestie is.

,,Ik denk dat het onaanvaardbaar is om een wereldkampioenschap voor vrouwen te houden op een plaats waar vrouwen geen basisrechten hebben en behandeld worden als tweederangsburgers," schreef ze op Instagram.

De 22-jarige Paikidze-Barnes, die het dit jaar tot beste schaakster van de VS schopte, startte ook een petitie die de Fédération Internationale des Échecs (FIDE, oftewel de Wereldschaakfederatie) aanspoort om de competitie naar een ander land te verplaatsen, of om de Iraanse autoriteiten te overtuigen dat een hoofddoek een optie zou zijn in plaats van een verplichting. Bijna 11.000 mensen hebben op dit moment de petitie al ondertekend.