Volledig scherm
Anna Moezijtsjoek. © Getty Images

Schaakkampioene weigert deelname aan WK in Saudi-Arabië

De Oekraïense schaakster Anna Moezijtsjoek raakt twee van haar wereldtitels kwijt, omdat ze weigert mee te doen aan een lucratief toernooi in Saudi-Arabië. 

Deze week vinden in de Saudische hoofdstad Riyad de wereldkampioenschappen rapid en blitz plaats, twee vormen van snelschaken. De 27-jarige Moezijtsjoek heeft beide wereldtitels in bezit, maar ze gaat die niet verdedigen.

,,Ik heb besloten niet naar Saudi-Arabië te gaan'', schrijft de schaakster op Facebook. ,,Ik ga niet andermans regels volgen, ik wil geen bedekkende abaya dragen en ik wil ook niet verplicht vergezeld door een man naar buiten gaan. Kortom: ik wil mezelf geen tweederangs wezen voelen. Exact een jaar geleden won ik deze twee wereldtitels en was ik de gelukkigste mens in de schaakwereld, maar nu voel ik me heel slecht. Ik sta voor mijn principes en sla dit toernooi over.''


De Saudische organisatie van het toernooi probeert zoveel mogelijk topspelers te lokken met een prijzenpot van liefst 2 miljoen dollar. Magnus Carlsen, de Noorse nummer één van de wereld, gaat wel naar Riyad. Ook de huidige wereldkampioenen rapid en blitz bij de mannen, Sergei Karjakin en Vasil Ivantsjoek, hebben zich ingeschreven.