Volledig scherm
Dafne Schippers druipt af. © Andre Weening

Schippers boos over valse start in Utrecht

'Het is bijna een grap'De NK atletiek in haar eigen stad Utrecht zijn op een sof uitgedraaid voor Dafne Schippers. De tweevoudige wereldkampioene op de 200 meter maakte in de halve finales van de 100 meter een valse start.

De geboren Utrechtse wilde aanvankelijk onder protest toch haar race lopen en kreeg eerst toestemming, maar de starter trok zijn goedkeuring toch in. Zwaaiend naar haar thuispubliek liep ze teleurgesteld de atletiekbaan Maarschalkerweerd af.

Quote

Het is bijna een grap.

Dafne Schippers

Schippers was er vorig jaar niet bij op de NK in Utrecht, maar dit keer pasten de kampioenschappen wel in haar voorbereiding op de EK in augustus in Berlijn. Ze was behoorlijk boos op de starter. ,,Ik was absoluut niet vals. Dat voel je als atlete. Ik was juist heel goed weg. Maar de starter zag het anders; hij zei dat hij zag dat ik vals was. Maar hij mag 'op zicht' een valse start helemaal niet geven'', foeterde Schippers, die alsnog protest indiende en graag videobeelden van de start wilde zien.

Volledig scherm
Dafne Schippers is door een valse start gediskwalificeerd voor de halve finale van de 100 meter in Utrecht. © Andre Weening

,,Ik vind het vreselijk jammer. Ik had hier graag twee mooie races gelopen voor al die mensen die speciaal voor mij zijn gekomen. Ik loop bij wijze van spreken meer voor hen dan voor mezelf. En dan loopt het zo af; het is bijna een grap", aldus de sprintdiva. 

,,Ik wilde graag onder protest lopen, ook omdat je dan de mensen nog wat kan laten zien. Aanvankelijk mocht het, maar de starter stuurde me toch weg. Meer kon ik op dat moment niet doen. Ja, ruziemaken, maar dat zit niet in mij." 

Uiteindelijk moest Schippers berusten in de voor haar zo jammerlijke gang van zaken. Het elektronische startsysteem gaf een reactiesnelheid aan van 0,087 seconden en dat is net iets sneller dan toegestaan.

,,Het blijft jammer. Ik was ervan overtuigd dat mijn start goed was. Mijn eerste passen waren ook zo lekker. Als ik tegen de wereldtop loop, lijkt het soms dat mijn start niet zo goed is. Maar in dit veld valt het veel meer op als ik goed weg ben."

Schippers vervolgt haar seizoen nu weer buiten Nederland in de Diamond League. Ze loopt voor de EK in Berlijn nog in Lausanne, Monaco en Londen.