Volledig scherm
Dafne Schippers. © ANP

Schippers imponeert in Hengelo met pijlsnelle 100 meter: ‘Echt heel blij’

Ticket voor WK én OSDafne Schippers heeft haar trouwe fans verwend met een overwinning op de 100 meter bij de FBK Games. De Utrechtse zegevierde in Hengelo in 11,06 en daarmee snelde ze niet alleen onder de limiet voor de WK in Doha, ze stelde ook al haar ticket voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio veilig. 

Door Pim Bijl

De brede lach na afloop was veelzeggend. Na een ereronde, onder meer langs het speciale ‘Dafne-vak’ en de inmiddels traditionele stop bij haar familie voor een knuffel met haar neefje, straalde Schippers nog altijd blijdschap uit. ,,Ik ben écht, écht heel blij met deze prestatie. Ik heb het gevoel dat we nog veel kunnen winnen. Maar het is zo fijn om dit nu al op die klok te zien.”

Schippers was prima weg uit de startblokken en won vrij afgetekend. Angela Gabriela Tenorio uit Ecuador en de Braziliaanse Vitoria Cristina Rosa werden tweede en derde in 11,20 en 11,24. Jamile Samuel eindigde als vijfde in 11,28. Die zege voor eigen publiek was mooi, maar het was toch vooral het gevoel en de tijd die haar zo tevreden stelde. Na een moeizaam 2018, de trainerswissel van Rana Reider naar Bart Bennema, en de slepende rugproblemen na een val van de trap dit voorjaar was deze race in Hengelo de gedroomde opsteker voor de ster van de Nederlandse atletiek.

Opluchting

Het voelde als een doorbraak voor de tweevoudig wereldkampioene, die al een tijd zoekt naar haar topsnelheid van weleer. ,,Ik moet deze race nog analyseren, maar er zitten heel goede dingen in anders loop je nooit 11,06. Dit is voor mij ook een beetje een opluchting. Ik voel dat er dingen terugkomen in trainingen, voel dat het goed gaat, maar zag het nog niet terug op de klok. Dan ga je toch nadenken: zo van, het kan wel zijn dat ik het voel, maar klopt het wel? Nu zet ik hier echt een goede stap vooruit. Waardoor ik weet: ik kan mijn gevoel echt geloven en vanuit hier gaan we weer verder bouwen naar de WK en de Olympische Spelen.”

Lang nagenieten zit er niet in voor Schippers. Woensdag stapt ze alweer op het vliegtuig naar Oslo voor de Diamond League een dag later, en komend weekeinde sprint ze ook in Rabat. ,,Een heel drukke week, maar dan is het extra lekker om zo te beginnen”, zei Schippers, voordat ze zich naar een enthousiast leger aan jeugdige fans spoedde.