Volledig scherm
Caster Semenya © AFP

Semenya snelste vrouw ooit op de 600 meter

Caster Semenya heeft op de ISTAF, een internationaal sportevenement in Berlijn, de snelste tijd ooit op de 600 meter gelopen. De 26-jarige Zuid-Afrikaanse zette op de niet-olympische afstand een tijd neer van 1.21,77. Daarmee verbeterde ze het oude record van de Cubaanse Ana Fidelia Quirot met 0,86 seconden.

De olympisch kampioen en drievoudig wereldkampioen op de 800 meter heeft gemengde gevoelens bij Berlijn. Daar veroverde Semenya, van wie bekend is dat ze van nature meer testosteron bezit dan andere vrouwen, acht jaar geleden haar eerste wereldtitel. Meteen hierna barstte wereldwijd een discussie los of Semenya wel een vrouw zou zijn. De Zuid-Afrikaanse onderwierp zich aan een geslachtstest en kreeg pas na elf maanden, in augustus 2010, toestemming om weer aan vrouwenwedstrijden deel te nemen.

Een van de eerste gelegenheden was toen de ISTAF, een sterk bezet atletiekevenement. ,,Ik heb me in zeer moeilijke tijden altijd zeer welkom gevoeld bij ISTA'', zei Semenya voorafgaand aan de editie van dit jaar.

De Nederlandse Susan Krumins liep er zondag een persoonlijk record op de 1500 meter. Ze zette een tijd neer van 4.02,25, goed voor een derde plaats achter de Duitse Konstanze Klosterhalfen en de Britse Eilish McColgan. Krumins' oude toptijd stamt uit 2013, toen zij in Ostrava nog onder haar meisjesnaam Kuijken 4.05,38 klokte.

De Nederlandse sprintvrouwen belandden op de 4x100 meter estafette net naast het podium. Het kwartet, bestaande uit Dafne Schippers, Tessa van Schagen, Naomi Sedney en Jamile Samuel, liep naar 43,60. Winnaar was Duitsland met 42,17, Verenigde Staten werd tweede (43,07), Zwitserland pakte brons (43,37).

Volledig scherm
© AFP