Volledig scherm
Eelco Sintnicolaas. © ANP

Sintnicolaas verbetert in Oostenrijk eigen record op tienkamp

Atleet Eelco Sintnicolaas heeft vandaag zijn eigen Nederlandse record op de tienkamp verbeterd. De voormalig Europees kampioen indoor kwam bij het hoog aangeschreven meerkampgala in het Oostenrijkse Götzis uit op 8539 punten. 

Sintnicolaas eindigde in Götzis als tweede achter de Canadees Damian Warner, die 8591 punten noteerde. De atleet uit Apeldoorn plaatste zich met zijn recordscore voor de WK atletiek in augustus in Londen.

Pieter Braun werkte ook een sterke tienkamp af. De Brabander verpulverde zijn persoonlijk record en werd vijfde met 8334 punten. Ook Braun verzekerde zich van deelname aan de WK in Londen.

Sintnicolaas (30) boekte al veel successen. Hij won in 2010 zilver bij de EK in Barcelona, werd in 2013 Europees indoorkampioen en scoorde vijfde plaatsen op de WK's van 2011 en 2013. Een enkelblessure vergalde de WK van 2015 in Peking en bij de Olympische Spelen in Rio gaf hij met een verrekte bovenbeenspier al na één onderdeel op.

De ellende van al dat blessureleed wierp hij als herboren van zich af in Götzis, waar hij begon met een persoonlijke toptijd van 10,57 op de 100 meter. Met een sprong van 7,61 meter ver wist hij al dat het goed zat. Het hoogspringen viel wat tegen, maar met onder meer 43,52 bij het discuswerpen en 5.40 meter met de polsstok rukte hij op in de tussenstand naar de tweede plaats.Op de afsluitende 1500 meter kon Sintnicolaas niet meer in de buurt van Warner komen.

Braun noteerde zelfs drie persoonlijke records op de eerste dag: op de 100 meter (10,90), verspringen (7,71) en kogelstoten (14,82). Zijn tweede dag verliep degelijk en voerde hem naar de vijfde stek in de eindstand.