Volledig scherm
Ireen Wüst en Sanne van Kerkhof (R) kregen in 2009 een relatie. Inmiddels heeft Wüst met een man verkering. © anp

'Slechts zeven van de 2500 olympiërs zijn openlijk gay'

Sotsji 2014Van de circa 2500 deelnemers aan de Olympische Winterspelen in Sotsji, zijn er slechts zeven uit de kast gekomen, onder wie drie Nederlandse sporters. Dat schrijft Outsports.com, een Amerikaanse website over sport en homoseksualiteit.

Volledig scherm
Ireen Wüst. © ANP
Volledig scherm
Sanne van Kerkhof. © anp
Volledig scherm
Cheryl Maas. © ANP
Volledig scherm
Belle Brockhoff. © reuters

Dat betekent dat slechts 0,28 procent van de deelnemers openlijk gay is. Opvallend genoeg gaat het om zeven lesbiennes. Behalve de Nederlansen Ireen Wüst (schaatsen), Sanne van Kerkhof (shorttrack) en Cheryl Maas (snowboarden), gaat het om de Australische snowboardster Belle Brockhoff, schaatster Anastasia Bucsis uit Canada, de Oostenrijkse skiester Daniela Iraschko-Stolz en Barbara Jezersek, die namens Slovenië aan de cross country meedoet.

De Nieuw-Zeelandse shorttracker Blake Skjellerup had de enige homo op de Spelen kunnen zijn, maar hij liep kwalificatie op het nippertje mis. Outsports vermoedt dat tientallen - wellicht meer dan honderd - olympiërs nog in de kast zitten.

Dat is teleurstellend voor homorechtenorganisaties, die hopen dat sporters en politici een statement maken tegen de anti-homowetgeving in Rusland.

Vergrootglas
Het zevental dat wel uit de kast gekomen is, zal onder een vergrootglas liggen in Sotsji. Cheryl Maas vestigde gisteren bij de kwalificaties meteen alle aandacht op zich toen ze naar de camera zwaaide. De snowboardster droeg een handschoen met een motief van iets wat leek op een regenboog. Direct werd er gespeculeerd over een statement tegen de Russische regering, maar namens de Brabantse stelde Chef de Mission Maurits Hendriks dat er geen diepere betekenis achter het handgebaar van Maas gezocht diende te worden.

Volledig scherm
Anastasia Bucsis © ap
Volledig scherm
Daniela Iraschko-Stolz. © epa
Volledig scherm
Barbara Jezersek. © reuters