Volledig scherm
Laura Smulders © SCS/Erik van Leeuwen

Smulders pakt wereldtitel BMX

Nederlands feestjeBMX'ster Laura Smulders heeft voor het eerst in haar carrière de wereldtitel veroverd. De 24-jarige Nederlandse pakte op de BMX-baan in Bakoe goud voor haar jongere zus Merel Smulders en haar landgenote Judy Baauw.

KNWU on Twitter

WAUW!! Goud, zilver én brons voor de Nederlandse dames: Laura Smulders, Merel Smulders en Judy Baauw, gefeliciteerd! #BakuBMX2018 #Baku2018 #WKBMX #WKBMX2018 #teamKNWU

Smulders passeerde in een bocht de Amerikaanse Alise Willoughby die onderuit ging. Dat zorgde ervoor dat Merel Smulders en Baauw achter Laura Smulders naar een geheel oranje podium konden rijden.

Smulders, die in 2014 bij de WK in Rotterdam de wereldtitel veroverde op het onderdeel tijdrit, kon de uitslag van de finale bijna niet geloven. ,,Ik heb echt een superdag gehad. In de finale was ik bij de start niet als beste weg, maar maakte ik meer snelheid op het tweede stuk. In de bocht zag ik mijn kans en moest die grijpen. Daarbij raakte Willoughby mijn achterwiel en kwam ten val. Toen ik over de finish kwam hoorde ik dat Merel en Judy achter mij tweede en derde werden. Wat een supervet podium."

Zus Merel Smulders wilde vooral genieten in de finale. ,,Ik was meer zenuwachtig voor Laura, omdat ik weet dat zij deze titel heel graag wilde. En dan komen we vervolgens als één en twee over de finish."

Indy Scheepers had eerder al de wereldtitel bij de junioren veroverd.

Bij de mannen eindigde Joris Harmsen net naast het podium. Dave van der Burg, de andere Nederlander in de finale, kwam ten val en werd achtste. Topfavoriet Niek Kimmann werd na een mislukte start in de halve finales uitgeschakeld. Ian van Heugten kwam in de finale bij de junioren ten val en eindigde als zevende.

De titel bij de mannen ging naar de Franse BMX'er Sylvain André. Hij bleef in een tumultueuze finale zijn landgenoot en tweevoudig wereldkampioen Joris Daudet 0,006 seconde voor. De Braziliaan Anderson de Souza eiste het brons op voor Harmsen. De titel bij de junioren was eveneens voor een Fransman, Leo Garoyan.