Volledig scherm
Jeffrey Herlings © KTM Racing / Ray Archer

'Soms kun je nog geen glas limonade oppakken door de verzuring'

Grand Prix AssenNiet vallen en scherp blijven, dat is het devies voor Jeffrey Herlings (24). Zijn doel aankomend weekeinde bij de Grand Prix in Assen - door zijn puntenvoorsprong ligt de wereldtitel in de koningsklasse voor hem voor het oprapen – is duidelijk. Maar wat gebeurt er in het lijf van een motorcrosser? Ervaringsdeskundige John van den Berk legt uit.

Door Lisette van der Geest

Er waren ochtenden na een zware Grand Prix waarop John van den Berk (51) wakker werd en in zijn hele lijf spierpijn voelde. De wereldkampioen in de 125cc-klasse en de 250cc-klasse had dan zeker een dag nodig om bij te komen. ,,Het is echt een van de zwaarste sporten, vooral ook omdat je snel na een heat weer aan de bak moet voor een tweede en nauwelijks tijd hebt om op te knappen.”

Onderarmen verzuren het eerst. Een typisch motorcross-probleem noemt Van den Berk dit. ,,Die verzuring kan tijdens je heat opkomen, zo hevig dat je nog geen glas limonade kunt oppakken, terwijl je het einde van je heat nog moet halen. Als je niet helemaal in een flow zit, ga je ook eerder tijdens het rijden in je stuur knijpen en verzuur je sneller. Het herstellen tussen twee heats is sowieso het allermoeilijkste in deze sport. Het enige wat je kunt doen is daarop trainen. Zorgen dat je toch reserves creëert voor de tweede manche.”

Tekst gaat onder de foto verder...

Volledig scherm
Jeffrey Herlings © W Vzoeren

Zand

De ondergrond maakt ook verschil voor de gevolgen in een lijf. Bij een Grand Prix in het zand gebruikt een motorcrosser andere spieren. ,,Schouders, armen en rug voel je dan na afloop.” Aankomend weekeinde is er op het TT circuit in Assen een speciaal crossparcours gebouwd, waar tonnen zand voor zijn gebruikt.

Ook lastig: sporten in warme omstandigheden. Van den Berk: ,,Misschien is dat nog wel het zwaarst. Is het buiten 40 graden, dan is het met zo’n crosspak en helm op al snel 60 graden. Vergelijk het met een bezoek aan een sauna waarbij het normaal gesproken zonder inspanning al bijna niet uit te houden is, maar nu moet je op een hometrainer fietsen. In hitte sporten is heel erg afzien.” Maar 40 graden zal het aankomend weekeinde in Assen niet worden. 

Bekijk hieronder Peptalk met Jan Lammers, Youri Mulder en Jeffrey Herlings:

  1. Atletiekgrootheden Farah en Gebrselassie ruziën over incident in hotel

    Atletiek­groot­he­den Farah en Gebrselas­sie ruziën over incident in hotel

    Mo Farah en Haile Gebrselassie, twee grootheden in het langeafstandslopen, zijn met elkaar in de clinch gegaan. Aanleiding voor het ‘moddergevecht’ is een incident in maart in Ethiopië. Farah (36) beschuldigt Gebrselassie van nalatigheid bij een diefstal in een hotel, dat eigendom is van Gebrselassie (46). De Ethiopiër reageerde venijnig. Volgens hem had Farah het hotel verlaten zonder te betalen en zich respectloos gedragen. Ook zou Farah een andere atleet hebben belaagd.