Volledig scherm
© AFP

Sporters Australië boycotten 'onbewoonbaar' olympisch dorp

Het olympische atletendorp in Rio de Janeiro is volgens de Australiërs momenteel onbewoonbaar. Het olympisch comité van Australië AOC gaat zijn atleten voorlopig proberen onder te brengen in hotels in de Braziliaanse stad.

Volledig scherm
© AFP

Volgens het AOC is in het atletendorp, waarvan zondag de deuren opengingen, sprake van lekkende leidingen, verstopte toiletten en douches en overstromingen.

,,Onze belangrijkste punten van zorg zijn gas, sanitair en elektriciteit, allemaal behoorlijk belangrijke dingen'', aldus voorzitter Kitty Chiller van het Australische comité. De eerste sporters uit Australië komen maandag in Rio de Janeiro. Het AOC gaat hotelkamers boeken voor de sporters, tot de problemen in het atletendorp zijn opgelost.

Zeiler Pieter-Jan Postma vloog zaterdag als eerste Nederlandse olympiër naar Rio. Zondag volgden ook onder anderen de handbalsters en beide hockeyploegen. Diverse stafleden van sportkoepel NOC*NSF zijn al in de Braziliaanse stad, om voorbereidingen te treffen voor de komst van de sporters.

Niet alleen de Australiërs zijn twaalf dagen voor de start van de Spelen ontevreden over de omstandigheden in het olympisch dorp. Volgens Braziliaanse media regent het klachten. Het organisatiecomité van Rio 2016 heeft honderden medewerkers ingeschakeld om de problemen te verhelpen. Onduidelijk is vooralsnog wanneer het dorp bewoonbaar is.

Meer dan 10.000 atleten vanuit de hele wereld nemen tijdens de Spelen hun intrek in 31 hoge torenflats. Aangevuld met trainers, medici en andere stafleden zullen bijna 18.000 mensen tijdelijk in het dorp in de wijk Barra da Tijuca wonen.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
  1. Hoe verloopt het WK rugby? ‘Die vele rode kaarten zinnen me niet, zo gaat de lol eraf’
    Tim Visser

    Hoe verloopt het WK rugby? ‘Die vele rode kaarten zinnen me niet, zo gaat de lol eraf’

    Het kaf is van het koren bij het WK rugby in Japan. Morgen en zondag vinden daar de kwartfinales plaats. Voldoet het WK aan de verwachtingen? Wat valt tegen? Wie verrast? Of is het toch weer een toernooi van de ‘usual suspects’? We belden met voormalig toprugbyer Tim Visser. The Dutch Legend is commentator bij Ziggo Sport. ,,Nieuw-Zeeland tegen Ierland had de finale moeten zijn.”