Struve verzuimt Ahoy gedroomd slotakkoord van UFC-show te geven

ReportageNadat het eerste UFC-gala ooit vorig jaar in Ahoy een succes bleek, keerde ’s werelds grootste MMA-organisatie zaterdagavond terug in Rotterdam. Uithangbord was Stefan Struve, die de avond niet het passende slot kon geven.

Wat is er Amerikaanser dan een gevecht in de Ultimate Fighting Championship (UFC)? Een uitgebreid scala aan lichteffecten danst op de maat van Busta Rhymes-achtige muziek. Gasten drinken bier en houden zich vooral bezig met het roepen van ‘oeeeh’ en ‘aaaah’. Dat we gewoon in Rotterdam zijn, herken je aan het ‘sla z’n kop eraf!’ dat van de tribune galmt.

Quote

Een sappie, eten, knokken, de hele mikmak.

Dennis Tijssen

Onder luid gejoel worden vechters onthaald als ze de kooi betreden. Twee per keer in een soort gladiatorengevecht, waarin alle mogelijke technieken toegestaan zijn. Er wordt geschopt, gegrepen, geslagen, getackeld. MMA is van alles wat: van boksen tot kickboksen en van judo tot karate. Hoe je het publiek op de banken krijgt? Door je tegenstander binnen luttele seconden keihard knock-out te slaan.

In een overigens niet uitverkocht Ahoy verzamelden fans uit binnen- en buitenland zich om de UFC met eigen ogen te aanschouwen. Dennis Tijssen (34) nam zelfs de hele week vrij om álles mee te pakken: de weging, de voorbereidingen en natuurlijk alle gevechten. ,,Je wilt de hele ervaring meemaken. Je ziet me stralen, toch? Dit is hét. De UFC is de Champions League.”

Volledig scherm
De in Nederland wonende Afghaan Siyar Bahadurzada (rechts) was te sterk voor Rob Wilkinson. © Getty Images

Tijssen is groot fan – ,,ik kijk alles” – en kijkt daarom al tijden uit naar dit avondje Ahoy. Normaal kijkt hij met vrienden, de complete nacht lang. ,,Een sappie, eten, knokken, de hele mikmak. Dat is toch alles wat je wil bij een Amerikaanse sport? Zeker met een mooie gozer als Stefan Struve als main card.”

Volledig scherm
© Tim Reedijk

UFC-show

Quote

Het ‘Holland, Holland’ galmde over de tribunes.

Vorig jaar streek de grote UFC-show voor het eerst neer in Ahoy. Toen was Nederland, toch een groot land in de vechtsport, ruimschoots vertegenwoordigd met Alistair Overeem, Gegard Mousasi, Stefan Struve en Germaine de Randamie. Laatstgenoemde, die in februari de UFC-wereldtitel veroverde, haakte geblesseerd af voor de editie van dit jaar. Daarom waren de Nederlandse ogen gericht op main card - en tevens de enige deelnemer van eigen bodem - Struve.

Volledig scherm
Stefan Struve. © Getty Images

Het zwaargewicht, dat niet alleen zwaar is maar ook boomlang (2,13 meter), kon niet wachten om ten overstaan van het Nederlandse publiek zijn kwaliteiten te vertonen. De sfeer in Ahoy kreeg al een boost toen de in Nederland wonende Afghaan Siyar Bahadurzada te sterk was voor Rob Wilkinson en Alistair Overeem op de televisieschermen zijn vuist balde, maar het ging pas echt los bij de entree van ‘Skyscraper’. Het ‘Holland, Holland’ galmde over de tribunes, terwijl zijn opponent Volkov onder een striemend fluitconcert de octagon betrad.

De Nederlandse steun ten spijt was Struve niet opgewassen tegen de Rus, die zijn eigen legertje supporters op de tribune had zitten. Na twee rondes waarin de Beverwijker uitdeelde maar nog meer incasseerde, sloeg Volkov hem in de derde ronde naar de grond. Zo kreeg Ahoy niet het zo gewenste slotakkoord van de grote UFC-show.

Volledig scherm
Alexander Volkov ramt Stefan Struve in het gezicht. © Getty Images