Volledig scherm
Van links naar rechts tijdens de ceremonie van de 1500 meter: Patrick Roest (zilver), Kjeld Nuis (goud) en Kim Min-seok. © getty

Teruglezen dag 6: Gouden Nuis, zilveren Roest en Van Kerkhof

Kjeld Nuis wint 1500 meter, zilver Patrick RoestYara van Kerkhof stunt met zilver op 500 meter shorttrackShorttrackers gediskwalificeerd in halve finale relaysprintMarcel Hirscher pakt meteen bij eerste kans eerste olympisch goud 

Nabeschouwing

Hierbij sluiten wij dit liveblog. Deze dag leverde Nederland opnieuw medailles op bij de Winterspelen in Pyeongchang, twee bij het schaatsen (Nuis en Roest) en één bij shorttrack (Van Kerkhof). Morgenochtend vroeg zijn we er natuurlijk weer! Met dag zes van de Olympische Winterspelen. Graag tot dan.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

'Niet te snel, Kjeld'

Tijdens zijn gouden race had Kjeld Nuis zijn coach Jac Orie de stuipen op het lijf gejaagd. ,,Zijn eerste volle ronde van 25,06 vond ik een beetje eng. 'Niet te snel, niet te snel', dacht ik bij mezelf. Ik maakte me daar wel een beetje zorgen over. Want zo snel heeft Kjeld die ronde nog nooit gereden'', aldus de voorman van het succesvolle Team LottoNL-Jumbo. Orie hield daarna nauwlettend het scorebord in de gaten. ,,Kjeld had nog een 26-er nodig en die reed hij gelukkig. Toen was ik een beetje gerustgesteld, al had hij het best nog wel moeilijk in de laatste ronde. Maar mag het?''

Volledig scherm
Coach Jac Orie. © anp

Relletje gesmoord

Een relletje rond de helmen van twee keepsters van het Amerikaanse ijshockeyteam is in de kiem gesmoord. Een afdruk van het Vrijheidsbeeld is toegestaan, meldde de woordvoerster van het team. Aangezien politieke symbolen of andere vormen van reclame of propaganda verboden zijn op kleding en attributen van olympische sporters, rees de vraag of de afdruk van het Vrijheidsbeeld op de helmen van keepsters Nicole Hensley en Alex Rigsby niet in strijd was met deze regel. Het IOC kwam al snel met een verklaring. ,,Er is hier sprake van een misverstand. We hebben niet verzocht het symbool te verwijderen'', aldus een woordvoerder.

Volledig scherm
Nicole Hensley met haar helm met afbeelding van het Vrijheidsbeeld. © photo_news

Duitsland koploper medaillespiegel

Duitsland is koploper in de medaillespiegel met vijf gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles. In totaal één minder dan Nederland, maar het aantal gouden medailles telt zwaarder. Noorwegen heeft de meeste plakken, maar staat met elf medailles toch achter Nederland op de derde plaats. De Scandinaviërs vergaarden tot dusver drie keer goud, vijf keer zilver en drie keer brons. Canada is naar de vierde plaats gestegen met drie goud, vier zilver en drie brons, tien plakken in totaal.

Volledig scherm
De Duitse Natalie Geisenberger won goud bij het rodelen. © photo_news

Hevige medaillestrijd

Kjeld Nuis heeft met zijn gouden medaille op de 1500 meter Nederland op de tweede plaats gehouden in de medaillespiegel. Oranje heeft na de vierde wedstrijddag vier keer goud, vier keer zilver en twee keer brons, in totaal tien plakken. Schaatser Patrick Roest en shorttrackster Yara van Kerkhof droegen een zilveren medaille bij. Nederland ging na de schaatsmedailles even over koploper Duitsland heen, maar moest die positie later weer aan dat land teruggeven.

De Duitse Natalie Geisenberger heeft het rodelen gewonnen. Het is de vijfde gouden medaille voor haar land tijdens deze Spelen. Landgenote Dajana Eitberger mocht het zilver in ontvangst nemen. De Canadese Alex Gough behaalde de bronzen medaille. Geisenberger prolongeerde haar olympische titel, want vier jaar geleden won ze ook al in Sotsji. Met de twee medailles schiet Duitsland weer over Nederland heen in het medailleklassement.

Volledig scherm
Natalie Geisenberger dolblij na haar winst bij het rodelen. © photo_news

Jongste langlaufkampioen

De Noorse langlaufer Johannes Kläbo maakte bij de mannen zijn favorietenrol op de sprint klassieke stijl. De 21-jarige Kläbo won de finale over 1,4 kilometer met overmacht en pakte daarmee het goud. Hij is de jongste olympische kampioen langlaufen bij de mannen op een individueel nummer. De Italiaan Federico Pellegrino greep het zilver, het brons ging naar Aleksander Bolsjoenov, uitkomend voor het team van olympische atleten uit Rusland.

Zweeds langlaufgoud

De Zweedse langlaufster Stina Nilsson heeft de olympische titel veroverd op de sprint klassieke stijl. Ze noteerde in de finale-run een tijd van 3.03,84 en was daarmee 3 seconden sneller dan de Noorse Maiken Caspersen Falla, die vier jaar geleden in Sotsji nog het sprintgoud had bemachtigd. Zij klokte 3.06,87. Joelia Beloroekova, uitkomend voor het team van olympische sporters uit Rusland, behaalde het brons in 3.07,21.

Volledig scherm
Stina Nilsson zakt lachend in elkaar na de finish. © getty

Roest dolgelukkig

Patrick Roest reageerde zojuist bij de NOS: ,,Ik heb niet zo vaak zo dicht bij Kjeld gezeten. Dus ik wist dat tegenstanders moeite zouden hebben met mijn tijd. ... Ik wilde echt graag op het podium rijden, maar wist ook dat dat heel moeilijk zou worden. Dat wil iedereen natuurlijk een keer in die vier jaar. Het is echt mooi dat het gelukt is. ... Hiermee is mijn seizoen wel geslaagd. Het is ontzettend mooi en ontzettend gaaf.¿ Lees hier ons liveblog over de 1500 meter terug, met daarin ook de reactie van Kjeld Nuis.

Dure belofte Bolt

Sven Kramer, Ireen Wüst, en zojuist ook Kjeld Nuis en Patrick Roest. Allemaal juichen ze op het podium in de pose van Usain Bolt om zo hopelijk de beloofde flessen champagne toegestuurd te krijgen.

Volledig scherm
© anp

Canadees goud curling

Canada heeft het goud veroverd in het gemengd dubbel bij curlen. Kaytlin Lawes en John Morris waren in de finale van het olympisch toernooi te sterk voor het Zwitserse koppel Jenny Perret en Martin Rios. De eindstand van 10-3 was bereikt na zes ends. Het team van de olympische sporters uit Rusland had eerder de strijd om brons gewonnen van Noorwegen.

Oranje op tien plakken

En weer voegt Oranje vandaag drie medailles toe aan het totaal. 'We' komen na het goud voor Kjeld Nuis, en de zilveren Patrick Roest en Yara van Kerkhof op tien plakken!

Volledig scherm
De stand in het medailleklassement, vlak na de twee plakken van Kjeld Nuis en Patrick Roest. © AD

Zilver! Yara van Kerkhof stunt!

Zilver! Yara van Kerkhof pakt verrassend een zilveren medaille op de 500 meter na een jurybeslissing. De Koreaanse Choi Min-jeong krijgt een straf en wordt uit de uitslag gehaald. De olympische titel ging naar de Italiaanse Arianna Fontana. Van Kerkhof pakte zo als eerste Nederlandse shorttrackster ooit een medaille op de Winterspelen.

Volledig scherm
© afp

Yara van Kerkhof weldra in finale

Yara van Kerkhof gaat over een een kleine tien minuten op voor goud. Kan de verrassing in de finale haar stunt bekronen met een plak?

Dit zijn de finalisten:
• Yara van Kerkhof
• Arianna Fontana (Ita)
• Choi Min-jeong (Zko)
• Elise Christie (GB)
• Kim Boutin (Can)

Volledig scherm
© afp

Relayploeg gediskwalificeerd

Oei, wat een teleurstelling voor de Nederlandse mannen op de aflossing: geen finale na diskwalificatie voor de wereldkampioen! Het team van bondscoach Jeroen Otter werd tijdens de halve eindstrijd van de 5000 meter relay gediskwalificeerd, nadat Sjinkie Knegt bij een inhaalactie in de laatste bocht een straf kreeg.

De uitschakeling van de twee aflossingsploegen - ook de vrouwen sneuvelden in de halve finale - is een tegenvaller. Zowel de mannen als de vrouwen werden vooraf kansen op een medaille toegedicht.

Knegt: ,,Heel jammer dit. Teleurgesteld? Ach, dit is een discipline waarbij het alles of niets kan zijn. Nu was het niets. Maar wat er in de laatste bocht gebeurt... Samuel Girard knalt keihard naar binnen. Dat was niet heel sportief, maar ik krijg de penalty.''

Volledig scherm
© afp

Relay mannen!

We gaan in de Gangneung Ice Arena weldra beginnen aan de relay bij de mannen. Twee halve finales over 5000 meter. Gaat Oranje de finale halen? De Nederlandse mannen treffen Kazachstan, Canada en China. De eerste twee gaan door.

Van Kerkhof in finale!

Wow! Yara van Kerkhof plaatst zich voor de finale van de 500 meter, om 13.07 uur in de Gangneung Ice Arena! De 27-jarige shorttrackster eindigde in haar halve eindstrijd in de Gangneung Ice Arena als eerste, net voor de Britse Elise Christie.

Over een klein uurtje strijdt Van Kerkhof met vier anderen om de medailles. De tegenstandsters van de shorttrackster uit Zoetermeer zijn:
• Arianna Fontana (Ita)
• Choi Min-jeong (Zko)
• Elise Christie (GB)
• Kim Boutin (Can)

Volledig scherm
© afp

Van Kerkhof in tweede halve finale

Over een kwartiertje staat Yara van Kerkhof in de halve finale van de 500 meter shorttrack. Dit zijn haar tegenstandsters: de Britse Christie, de Canadese Boutin en de Chinese Qu.

Loting 1000 meter

Dit zijn de belangrijkste ritten van de 1000 meter voor vrouwen van morgen in de Gangneung Oval, nadat zojuist de loting is verricht.

Volledig scherm
© AD Sportwereld

Ook De Laat soepel door

Twee van de drie Nederlandse shorttrackers hebben zich op de Olympische Spelen geplaatst voor de kwartfinales van de 1000 meter. Na Sjinkie Knegt lukte het ook Itzhak de Laat de volgende ronde te halen. De 23-jarige Leeuwarder eindigde in zijn serie als tweede, maar schoof door naar de eerste plaats wegens een straf voor de Chinees Ziwei Ren.

Knegt en De Laat komen zaterdag in actie voor het vervolg van het toernooi. Dan staan de kwartfinales, de halve finales en de finale op het programma. Beide Nederlanders stonden zaterdag in de eindstrijd van de 1500 meter. Knegt behaalde toen zilver en De Laat finishte als zesde.

Daan Breeuwsma lukte het niet de kwartfinales op de kilometer te halen.

Sjinkie Knegt soeverein naar zege

Sjinkie Knegt wint soeverein in de vierde serie 1000 meter, hij plaatst zich overtuigend voor de kwartfinale! In de zesde serie zien we de derde en laatste Nederlander Itzhak de Laat.

laad oudere berichten