Volledig scherm
Thérèse Klompenhouwer wordt toegesproken door minister van Sport Bruno Bruins. © Ton Smilde

Thérèse Klompenhouwer geridderd tijdens NK driebanden in Berlicum

Thérèse Klompenhouwer is tijdens het NK driebanden in Berlicum benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Nijkerkse drievoudig wereldkampioene bij de vrouwen ontving uit handen van de minister van Sport, Bruno Bruins, de versierselen die horen bij de koninklijke onderscheiding. 

Ook de directeur van het ministerie van VWS, NOC/NSF-voorzitter André Bolhuis, KNBB-voorzitter Garmt Kolhorn en burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel (waar Berlicum onder valt) waren naar Den Durpsherd gekomen om getuige te zijn van dit bijzondere moment. Klompenhouwer, die van niets wist tot het grote moment daar was,  was tot tranen geroerd.

De onderscheiding werd Klompenhouwer toegekend vanwege haar verdiensten voor de biljartsport in Nederland. Ze werd onlangs in het Turkse Izmir voor de derde keer wereldkampioen bij de vrouwen.  Tevens is zij  al jaren de enige vrouw die zich weet te plaatsen voor het eindtoernooi van het NK driebanden. 

Stunt

Afgelopen donderdag zorgde ze tijdens de editie van dit jaar voor een stunt door oud-wereldkampioen Jean Paul de Bruijn te verslaan met 40-18. Toch bereikte Klompenhouwer niet voor de eerste keer de kwartfinale, omdat ze op vrijdag en zaterdag verloor van de andere twee biljarters in haar poule. De laatste wedstrijd, die ze speelde kort nadat ze koninklijk was onderscheiden, verloor ze uiterst nipt van Dave Christiani (39-40) die daardoor de plek bij de laatste acht voor de neus van Klompenhouwer weggriste.

In 2016 werd Klompenhouwer al benoemd tot erelid van de KNBB.

Volledig scherm
Thérèse Klompenhouwer tijdens het NK driebanden 2019 in Berlicum. © BD
  1. Hoe verloopt het WK rugby? ‘Die vele rode kaarten zinnen me niet, zo gaat de lol eraf’
    Tim Visser

    Hoe verloopt het WK rugby? ‘Die vele rode kaarten zinnen me niet, zo gaat de lol eraf’

    Het kaf is van het koren bij het WK rugby in Japan. Morgen en zondag vinden daar de kwartfinales plaats. Voldoet het WK aan de verwachtingen? Wat valt tegen? Wie verrast? Of is het toch weer een toernooi van de ‘usual suspects’? We belden met voormalig toprugbyer Tim Visser. The Dutch Legend is commentator bij Ziggo Sport. ,,Nieuw-Zeeland tegen Ierland had de finale moeten zijn.”