Volledig scherm
Eythora Thorsdottir © EPA

Thorsdottir maakt verwachting niet waar in meerkampfinale EK

Resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Turnster Eythora Thorsdottir weet dat na vandaag ook.

Door Marcel Luyckx

De 18-jarige turnster van Pax Haarlemmermeer reisde als een van de favorieten op de meerkamp af naar de EK in het Roemeense Cluj-Napoca. Een illusie armer na missers op brug en balk eindigde ze als twaalfde. Niet eens als beste Nederlandse. Dat was Tisha Volleman (17) met een fractie van een punt meer op plek elf.

In de olympische allroundfinale in Rio was Thorsdottir negende, de beste prestatie ooit van een Nederlandse turnster op de Olympische Spelen. Dat ze daar de tweede Europese was na de Russin Alia Moestafina bood medailleperspectief voor de trip naar Transylvanië. Zeker in de wetenschap dat Moestafina met zwangerschapsverlof is en de Zwitserse Giulia Steingruber, derde Europese in Rio, herstelt van een enkelblessure.

Wel hield ze zich voor dat dit een nieuwe cyclus is met een nieuwe puntencode en deels nieuwe concurrenten. ,,Ik had op zoveel meer gehoopt. Ik begon sterk op sprong. Op brug gleed net mijn hand weg, op balk net mijn voet. Dingetjes die je niet aan ziet komen en me ook op training niet overkomen.”

Uithuilen

Uithuilen en richten op de balk- en vloerfinale van zondag, luidde het parool voor de turnster van IJslandse komaf. ,,Op het laatst heb ik op vloer gelukkig een stap in de goede richting gezet voor de toestelfinales. Deze finale moet ik naast me neerleggen en er niet meer over nadenken. Dit was mijn dag niet.”

Voor Volleman was het toernooi al geslaagd toen ze de sprongfinale van morgen haalde. ,,Erg leuk dat ik weer een mooie meerkamp heb mogen draaien in deze fantastische hal. Een hele ervaring.”

Het goud ging naar de Britse Elissa Downie, vijfde Europese in de allroundfinale van Rio.