Volledig scherm
Elissa Downie (links met zilver), Angelina Melnikova (goud) en Eythora Thorsdottir (brons) tijdens de podiumceremonie in Cluj. © AFP

Thorsdottir na geslaagd toernooi: Had dit niet alleen gekund

De podiumceremonie naast twee absolute supersterren uit Roemenië en een derde, grootheid Nadia Comaneci, die de zilveren balkmedaille uitreikte. En dan als toetje nog EK-brons op vloer. Eythora Thorsdottir liep nog lang daarna rond in de catacomben van de Sala Polyvalenta in Cluj-Napoca.

Volledig scherm
© Roel Dijkstra

Door Marcel Luyckx

Vrijdag was het nog Eythora huilt. Twee dagen later stond ze op dezelfde plaats te stralen. Ze toonde een mentale veerkracht, waarvan de 18-jarige Poortugaalse zelf niet vermoedde dat ze die bezat. ,,Ik ben blij dat ik sterker ben dan ik denk dat ik ben. Ik ben er nog niet helemaal achter hoe het me gelukt is. Gisteren heb ik het er heel moeilijk mee gehad. Ik was vrijdag klaar voor de meerkampfinale, maar het kwam er niet uit. Lukt het dan wel op zondag? Vrijdag had ik heel veel druk op mezelf gezet. Vandaag dacht ik: alles is meegenomen, ik sta in de finale. Als ik mezelf geen druk op leg, kan ik vrijer turnen.”

Ze bedankte haar ouders, die er in Roemenië bij waren, kamergenoot Sanne Wevers en haar coaches voor alle peptalks. ,,Zij zeiden dat ik in mezelf moest blijven geloven. Daar heb je soms anderen voor nodig, dat kan je niet alleen tegen jezelf zeggen. Soms ben je niet overtuigend genoeg voor jezelf. En ik ben vaak heel erg streng voor mezelf.”

Toernooi gered

Met twee medailles redde Thorsdottir het toernooi voor de Nederlandse afvaardiging. Met dank aan twee IJslandse ouders dus. Ze was al de beste Nederlandse allroundster ooit op de Spelen (negende in Rio), maar tot vandaag ontbrak de waardering in de vorm van een medaille op een internationaal kampioenschap.

,,Ik heb mensen om me heen horen zeggen: Misschien wint die turnster nooit wat. Ik ben blij dat ik nu het tegendeel heb kunnen bewijzen, ook voor mezelf. Want ik was daar zelf ook bang voor. Ik werkte er zo hard voor, maar het lukte net niet. Dat ik er nu echt de waardering voor krijg, is super.”

Volledig scherm
Op balk veroverde Thorsdottir zilver, achter Catalina Ponor maar voor Larisa Andreea. © AFP