Volledig scherm
De voorzitter van het Japanse Olympisch Comité Tsunekazu Takeda (rechts) met de gouverneur van Tokio Yuriko Koike. © epa

Tokio 2020: vroege start marathon uit vrees voor hitte

De organisatoren van de Olympische Spelen van Tokio 2020 hebben voorgesteld de start van de marathons nog vroeger te houden. Zowel de mannen als de vrouwen zouden om 07.00 uur vertrekken voor hun wedstrijden over 42,195 kilometer.

 Vanwege de mogelijke hitte is bij de internationale atletiekunie IAAF een verzoek ingediend dat tijdstip te vervroegen naar 05.30 uur of 06.00 uur.

De Olympische Spelen worden gehouden van 24 juli tot en met 9 augustus. Afgelopen zomer liepen de temperaturen in Tokio op tot 41 graden, met een gemiddelde van iets meer dan 30 graden in juli. Zo warm was het sinds 1998 niet geweest. Het Internationaal Olympisch Comité besliste eerder al de aanvangstijden van rugbywedsrijden en mountainbike aan te passen. 

,,Gebaseerd op de mening van een groep experts zullen we een verzoek indienen ook de marathons en de 20 kilometer snelwandelen te vervroegen'', zei Yoshiro Mori, voorzitter van het organisatiecomité.

Volledig scherm
© AFP