Volledig scherm
Abdi Nageeye gaat voor een nieuw Nederlands record © ANP

Toplopers gaan in NN Marathon Rotterdam weg op eindtijd van de 2.05

Het elitegroepje in de 39ste NN Marathon Rotterdam gaat zondag weg op een tijd van 2 uur en 5 minuten. Abdi Nageeye hoopt ondertussen zijn nationaal record van 2.08.16 te verbeteren.

Door Pim Bijl

Op de vanochtend belegde persconferentie heeft de organisatie de hoop uitgesproken dat de groep met favorieten zondag halverwege doorkomt in 1.02.30. Dat zou een scherpe eindtijd mogelijk moeten maken, in wat waarschijnlijk een vrij warme editie wordt (bij een start tussen de 14 en 15 graden). De voornaamste toplopers zijn de Keniaanse ex-winnaar Marius Kipserem (met een persoonlijk record van 2.04.04, gelopen in een iets te korte marathon) en de Ethiopiërs Tsegaye Mekonnen (2.04.32) en Markos Geneti (2.04.54).

Hoewel niet gesproken wordt over een aanval op het uit 2009 stammende parkoersrecord van Duncan Kibet (2.04.27) zegt racedirecteur Marc Corstjens tevreden te zijn met het atletenveld. ,,Die is van wereldniveau. En dat is niet eenvoudig in deze wereld met veel goede stadsmarathons. We hebben een mix ervaren atleten, talenten en debutanten.”

Uitkijken wordt het ook naar Nederlands recordhouder Abdi Nageeye, die tijdens de persconferentie gewoon nog als tolk voor de vrouwelijke favoriete optrad. Hij denkt na een extreem goed verlopen voorbereiding dat een fikse verbetering van 2.08.16 haalbaar is. ,,Ik ben in de beste vorm van mijn leven. Ik wil mezelf geen grenzen opleggen en denk dat er heel veel mogelijk is.” Europees kampioen Koen Naert uit België hoopt op een Belgisch record.

Die favoriete bij de vrouwen is Ashete Bekere, winnares in Valencia met 2.21.14, de voornaamste blikvanger. Zij had in 2018 een zeer succesvol jaar en hoopt op een nieuw persoonlijk record. Ze heeft veelvuldig op hoogte getraind en geeft hoog op van haar vorm.

  1. Brabec zorgt met eindwinst voor Amerikaanse primeur in Dakar Rally

    Brabec zorgt met eindwinst voor Amerikaan­se primeur in Dakar Rally

    De Amerikaanse motorcoureur Ricky Brabec heeft zich verzekerd van de eindzege in de Dakar Rally. De 28-jarige coureur van Honda eindigde in de slotetappe door Saudi-Arabië van Haradh naar Qiddiya als tweede achter zijn Chileense teamgenoot José Ignacio Cornejo. Brabec, die in het klassement een comfortabele voorsprong had op zijn concurrenten, gaf minder dan een minuut toe in de klassementsproef over 167 kilometer.