Volledig scherm
Laurel Hubbard. © EPA

Transgender Hubberd is vragen zat: 'Enige wat ik vraag is open mind'

Laurel Hubbard, een transgender uit Nieuw-Zeeland, heeft de zilveren medaille gewonnen bij het WK gewichtheffen in de klasse boven 90 kilo, de super-zwaargewichten. 

Laurel Hubbard (39) ging tot 2013 als Gavin Hubbard door het leven, waarna ze een geslachtsverandering onderging. Ze werd bij het WK in het Amerikaanse Anaheim tweede achter de Amerikaanse Sarah Robles. Robles liftte 284 kilo, Hubbard kwam tot 275 kilo. Hubbard had zich namens Nieuw-Zeeland ook al geplaatst voor de Commonwealth Games van volgend jaar. 

Hubbard, die alle regels van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) doorstond, bezorgde Nieuw-Zeeland de eerste WK-medaille in de geschiedenis van het gewichtheffen. Na haar succes weigerde ze bij de persconferentie te verschijnen. ,,Ze is weggebleven omdat ze in verlegenheid is gebracht met dit resultaat'', zei Tim Swords, de coach van wereldkampioen Robles.

Tekst gaat verder onder de video.

Veel rivalen van Hubbard hadden de voorbije maanden kritiek op haar, nadat ze begin jaar debuteerde bij een internationale wedstrijd in Australië in de klasse boven 90 kilo en met overmacht won. Haar landgenote Tracey Lambrechs zakte zelfs een gewichtsklasse (tot 90 kilo), omdat ze op voorhand verwachtte geen enkele kans te hebben. Ze vond dat Hubbard een aanwijsbaar voordeel had, omdat ze vroeger man was geweest.

Het IOC besloot eerder dat hormoontherapie gedurende één jaar voldoende is om bij de vrouwen mee te mogen doen.

Volledig scherm
Laurel Hubbard. © EPA
Volledig scherm
Laurel Hubbard. © EPA

Hubbard reageerde wel in Nieuw-Zeelandse media. ,,Het is niet mijn taak om te zeggen wat andere sporters moeten denken of geloven. Het enige dat ik vraag is een wat meer 'open mind'. Het voordeel dat ik heb is veel minder groot dan veel gewichtheffers misschien denken'', aldus Hubbard, die vroeger bij de nationale kampioenschappen in Nieuw-Zeeland meedeed bij de mannen. ,,Tien jaar geleden waren mensen nog niet klaar voor een atleet zoals ik nu ben. En sommigen zijn dat nu blijkbaar nog steeds niet. Niet iedereen steunt me en accepteert me, maar gelukkig verandert er ook veel.''

Volledig scherm
Winnares Sarah Robles (midden) tussen Laurel Hubbard (links) en Shaimaa Ahmed Khalaf Haridy uit Egypte op het WK-podium. © EPA